De seneste dage med regn kan ikke afbøde de enorme tab, der allerede ses hos mange landmænd landet over på grund af den ekstreme tørke. Landbruget står til at tabe 6,4 milliarder kroner alene på grund af tørken i år.

Derfor lancerer Landbrug & Fødevarer en tørkepakke med en række konkrete tiltag, der har til formål at hjælpe tørkeramte landmænd samt fremtidssikre erhvervet. Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Historisk voldsom

- I landbruget er vi vant til, at der er gode og dårlige år, men omfanget af den her tørke er så historisk voldsom, at vi har brug for en politisk håndsrækning. Vi beder ikke om en pose penge, men om et opgør med jordskatten, der kan gøre erhvervet mere robust også i fremtiden, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

- Vi har allerede oplevet både forståelse og velvilje fra vores politikere denne sommer. Desværre er tørkens konsekvenser kun blevet værre og værre som månederne gik. Derfor er der et akut behov for likviditet på mange landmænds bundlinje, hvis ikke tørken skal gå fra at være slem til en regulær katastrofe, siger Martin Merrild.

Husdyrproducenter hårdt ramt

Landbrugets videns- og innovationscenter Seges vurderer, at 200-300 ud af Danmarks cirka 9.500 heltidsbedrifter vil blive økonomisk uholdbare på længere sigt alene på grund af tørken. Samtidig vil 200-300 robuste landbrug vil blive økonomisk sårbare som følge af tørken.

Derfor er Landbrug & Fødevarer i løbende dialog med den finansielle sektor i forhold til om der kan findes lokale løsninger.

- Det er rigtig vigtigt, at vi ikke sender sunde bedrifter i graven. Den danske fødevareklynge er et stort erhverv, og for mange konkurser vil få alvorlige samfundsøkonomiske konsekvenser, forklarer Martin Merrild.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er de danske husdyrproducenter, der er blevet hårdest ramt af tørken. Rigtig mange har ikke fået det ønskede udbytte under høsten og har derfor ikke nok foder til dyrene. Samtidig er det svært at skaffe foder andre steder fra, da tørken på samme måde har haft konsekvenser i det meste af Europa.