- Et rungende ja til vækst i Danmark.

Så klart betegner en glad administrerende direktør Karen Hækkerup aftenens brede finanslovsaftale, der blandt andet udfaser den omstridte PSO-ordning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil virkelig kunne mærkes i de egne af Danmark, hvor produktionsarbejdspladser fortsat fylder en stor del af beskæftigelsen. Det er et stort skridt mod et Danmark i bedre balance,

Karen Hækkerup, administrerende direktør Landbrug & Fødevarer

- Vi har sagt det længe og klart, at PSO-afgiften er en af de største barrierer for vækst i produktions-Danmark. Det giver virksomhederne et massivt rygstød at få fjernet den nationale særbyrde, som afgiften jo har været, siger Karen Hækkerup.

Hun peger på, at alene fødevareklyngen i 2016 betaler knap 750 millioner kroner i PSO-afgift.

- Det vil virkelig kunne mærkes i de egne af Danmark, hvor produktionsarbejdspladser fortsat fylder en stor del af beskæftigelsen. Det er et stort skridt mod et Danmark i bedre balance, siger hun.

Ingen fare for grøn omstilling

Landbrug & Fødevarer ser den ændrede finansiering af vedvarende energi som et vigtigt skridt i den grønne omstilling. Allerede i 2020 vil vedvarende energi ifølge Energistyrelsen udgøre 80-85 procent af elforbruget i Danmark, og det er derfor en god nyhed for klimaet, hvis elforbrugets andel af det samlede energiforbrug øges.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Omlægningen skaber bedre vilkår for at bruge elektricitet frem for fossile brændsler, og det er en rigtig god nyhed for klima-Danmark, siger Karen Hækkerup.

På baggrund af mange tilbagemeldinger fra både landmænd og fødevarevirksomheder, forventer Landbrug & Fødevarer, at fødevareklyngen vil udnytte den lavere el-omkostning til flere investeringer i el-løsninger. Eksempler på nye forretningsmuligheder er industrielle varmepumper og øget anvendelse af gyllekøling i svinestalde.

Forståelse for billiggørelse

Landbrug & Fødevarer har været meget glade for ordningen med støtte til vedvarende energi til proces, der også er blevet meget fint evalueret. Det er en ordning, der har givet meget vedvarende energi for de anvendte offentlige midler. Derfor havde Landbrug & Fødevarer gerne set ordningen fortsat.

Landbrug & Fødevarer har dog forståelse for, at aftalepartierne har valgt at supplere PSO-aftalen med en billiggørelse af energipolitikken. Samtidigt roses den nye tilskudspulje målrettet de ikke-kvotebelagte sektorer, der kan blive et vigtigt virkemiddel i Danmarks kommende klimaindsats.