Danmark skal være i front, når det gælder udrulningen af 5G, som vil sikre langt højere hastighed og en mere stabil adgang til internettet.Mandag præsenterede energi-, forsynings- og klimaministerier Lars Christian Lilleholt (V) regeringens handleplan for udbredelsen og udrulningen af 5G, som vil blive et digitalt tigerspring

- Vi skal først og fremmest rulle de besværligheder væk, der kan være i forhold til at stille master op og stille frekvenser til rådighed, siger teleministeren.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

5G vil blive op til 100 gange hurtigere end fjerde generation, 4G. Det vil betyde, at internettet kan bruges til en masse nye formål som for eksempel førerløse biler, droner og selvstyrende industri.

Det skal Danmark være de bedste til at udnytte, mener et enigt folketing, som derfor vil sikre en smidigere udrulning af den nye teknologi end tidligere.

Konkret skal den nye handleplan sikre, at nødvendige 5G-frekvenser bliver stillet til rådighed i rette tid, når teleselskaber skal investere store summer i udrulningen.

I foråret 2018 indgik samtlige partier et nyt teleforlig, som har kastet handleplanen af sig og skal sikre rammerne for udrulningen.

De større byer og udvalgte fabrikker bliver de første, der får adgang til den nye teknologi, der siden rulles ud på landsplan, når der er efterspørgsel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Der skal holdes auktioner over 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbånd, der skal benyttes til 5G senest ved udgangen af 2020.

Overgangen til 5G kræver, at infrastrukturen udbygges med et betydeligt antal nye maste- og antennepositioner. Dette vil ske over en årrække.

Handleplanen skal sikre, at opsætningen af antenner bliver smidig for mobiloperatørerne.

Derfor skal Energistyrelsen udarbejde en ny vejledning for masteleje og for ensartet sagsbehandling for kommunerne.

Landbrug & Fødevarer mener det er godt, at der med den netop præsenterede 5G-handlingsplan bliver taget dette første skridt mod udrulning af fremtidens digitale infrastruktur i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi glæder os især over, at strategien har øje for, hvor digitalt et erhverv landbruget er og hvor vigtig fremtidig infrastruktur er for landbruget. Landbruget nævnes eksplicit flere gange som et erhverv, der får brug for og vil få gavn af denne teknologi ? blandt andet til udvikling af præcisionslandbrug, siger Morten Andersen Linnet, forskningspolitisk chef i Landbrug & Fødevarer.

I strategien står der, at forventningen er, at 5G med tiden vil blive landsdækkende, som det skete med 4G.

- Her er det vigtigt at modvirke huller i markedet så erhverv og befolkning uden for de store byer ikke lander på et digitalt B-hold. Regeringen kunne anvende nogle af de midler som kommer ind på salg af frekvenser på at sikre dækning i hele landet.

- Som strategien pointerer, er landbruget en af de sektorer med stort potentiale. Det er vigtigt i det fremtidige arbejde at få gjort klart, at der også uden for det store byer er behov for pålideligt og hurtigt net af mobil karakter for at kunne drive et moderne landbrug, siger Morten Andersen Linnet.