Landmændene skal sikre deres medarbejdere et langt bedre arbejdsmiljø. Det mener Landbrug & Fødevarer, der netop har holdt første møde i det nyoprettede arbejdsmiljøudvalg.

- Hvis vi vil blive ved med at rekruttere folk til vores landbrug, og det er virkelig en kamp i dag, så skal der laves forandringer i arbejdsmiljøet. Vi skal sikre, at der er varierede arbejdsstillinger, at det er sjovt, og at det er lærerigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal virkelig nurse medarbejderne for at beholde dem, siger Lone Andersen, formand for udvalget og næstformand i Landbrug & Fødevarer.

Lone Andersen og de andre medlemmer håber på en italesættelse af problemet, efter de er blevet klar over, hvor stor en udfordring de har, og hvor nødvendigt det er.

Især en gruppe bonger ud i statistikkerne for ulykker i landbruget.

Unge er skyld i flest ulykker

- Vi er bekymrede over, at det især er de unge, der er involveret i ulykkerne. I 40 procent af ulykkerne er det 18-24-årige, der er indblandet, siger hun.

De unge har nemlig ikke fået omgangen med dyr ind med modermælken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser, at mange ikke er vokset op med dyr som os selv og derfor ikke kan læse dyr og ikke ved, hvor de skal stå for at undgå ulykkerne, siger formanden for udvalget.

Derfor skal landbrugsskolerne lære eleverne mere om at undgå ulykker med dyr, så de er bedre klædt på, inden de kommer ud i landbruget, mener Lone Andersen.

Udvalget holder møde to gange årligt og medlemmerne er en bred vifte af repræsentanter fra landbruget.