"Er der fattigdom i Danmark?"

"Hvor mange køn findes der?"

Artiklen fortsætter efter annoncen

og "Genbruger du?"

Det er spørgsmål, som op mod 30.000 unge bliver stillet på skilte på vej ind i Valbyparken i København, når de i disse dage deltager i Ungdommens Folkemøde.

Flere end 100 stadeholdere har indtaget parken, herunder også Landbrug og Fødevarer, der også stiller de unge spørgsmål til refleksion.

For hvad kan vi selv gøre ved, at der hvert år smides 700.000 tons mad ud? Det skulle de unge finde ud af torsdag til en workshop Landbrug og Fødevarers telt i samarbejde med nonprofit-organisationen Fødevarebanken, som hvert år formidler tonsvis af mad, der skulle have været i containeren til folk, der kan bruge det.

Se bort fra udløbsdatoen

- Kender I UFO'er? spurgte moderator Anders Søgaard fra Landbrug og Fødevarer, mens de regnvåde teenagere kiggede undrende på ham.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke sådan nogle, der flyver rundt. Det er "Unidentified Frozen Objects". - Dem man finder inde bagerst i fryseren, og som man ikke ved, hvad er, og som man derfor bare smider ud, sagde han.

Men det behøver ikke være sådan. Det mener i hvert fald Landbrug og Fødevarer sammen med Fødevarebanken, men det mener også de unge, der deltog i workshoppen. Her skulle de komme med fem bud på, hvordan man kan gøre op med det store madspild.

- Man kan blive bedre til at bruge fødevarerne, når de er lige ved at udløbe. Man kan tilberede dem og komme i fryseren, lød det i en af debatterne i grupperne.

- Man kan spise det, selvom det har overskredet sidste salgsdato, lød det fra en anden debat.

- Jeg tror, dem, der kan gøre mest, er de store steder, såsom restauranter og butikskæder. Men vi kan alle sammen gøre noget, lød det fra en anden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi skal passe på fødevarerne

Men hvorfor er bekæmpelse af madspild et vigtigt punkt på dagsordenen for Landbrug og Fødevarer, kan man spørge.

- For os handler det om, at forbrugerne skal kunne se værdien i de fødevarer, vi producerer og hjælpe os med at passe på dem. Det taler både ind i vores klimamål men også, at vi fremover skal brødføde flere mennesker, siger Anne Arhnung, direktør for Landbrug og Fødevarer.

Og så er der flere grunde til, at Landbrug og Fødevarer endnu engang er tilstede på Ungdommens Folkemøde, ifølge Anne Arhnung.

- Her møder vi de unge, som jo er fremtidens forbrugere. Jeg har selv talt med mange af dem, og de er velforberedte og stiller gode spørgsmål. Det er en rigtig god måde at møde de unge og høre deres tanker om landbruget, siger hun.

En anden målgruppe

Udover at deltage i workshoppen, kan de unge besøge teltet for en snak, få en selfie med en kylling eller smage forskellige typer mælk. Det giver hurtigt anledning til snakke med repræsentanterne fra Landbrug og Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De unge er meget umiddelbare og siger deres mening, og her er der mulighed for, at vi kan have en dialog med dem og samtidig oplyse dem om vores indsatser, siger hun og tilføjer, at det er andre unge, de møder på Ungdommens Folkemøde end dem, der dukker op til eksempelvis åbent landbrug landet over.

- Det er en mulighed for os for at møde en målgruppe, som vi ellers ikke møder, siger hun.

Ungdommens Folkemøde er arrangeret af nonprofit-organisationen, Ungdomsbureauet, og foregår i Valbyparken torsdag og fredag.

rich-media-5
Til en workshop faciliteret af Landbrug og Fødevarer og nonprofit-organisationen Fødevarebanken, skulle de unge torsdag tage stilling til, hvad man selv kan gøre for at bekæmpe madspild. Foto: Louise Gregersen