DEBAT: Det er både godt og rigtigt, når regeringen lægger op til at hjælpe generationsskifter i virksomheder på vej gennem en revision af arveafgiften. Problemstillingen med at sikre, at nye generationer kan komme i gang som selvstændige er lige nu uhyre aktuel, ikke mindst i landbruget.

Vi har siden finanskrisen begyndte set en voldsomt stigende gennemsnitsalder hos de selvstændige landmænd. Dygtige unge landmænd kan ikke komme i gang, fordi finansieringen er ekstremt vanskelig at finde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Problemet er imidlertid aktuelt for mange andre brancher præget af små virksomheder, som for eksempel håndværksmestre.

Vil regeringen for alvor give en hjælpende hånd til tusindvis af den slags virksomheder, der er modne til at få nye kræfter ind som ejere, så bør man dog også se på de nærmest absurde regler for skat på sælgerpantebreve.

De svære betingelser for at skaffe finansiering betyder, at mange unge med drømmen om et liv som selvstændig må bede sælgeren, for eksempel en ældre landmand, om at bidrage til finansieringen i form af et sælgerpantebrev.

Det er mange sælgere i princippet villige til. Problemet er blot, at han dermed skal påtage sig en helt urimelig risiko. Sælger beskattes nemlig med det samme af avancen af salget uden sikkerhed for, at sælgerpantebrevet nogensinde bliver afdraget.

Går køber konkurs efter kort tid, hvilket der desværre er set eksempler på, så har sælger efter al sandsynlighed tabt den kapital, han har ladet stå i form af pantebrevet. Samtidig har han allerede betalt skat af avancen på salget af virksomheden og dermed også værdien af pantebrevet. Det er selvsagt betingelser, som betyder at mange handler, hvor der ellers er god vilje til at finde en løsning, strander.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Uanset, hvor gerne sælger vil af sin virksomhed for at gå på pension, så er risikoen for stor, da en hurtig konkurs måske netop vil flå tæppet væk under sælgers muligheder for en økonomisk tryg pensionisttilværelse.

Familielandbruget og LandboUngdom bakker helt op om Landbrug & Fødevarers bud på en løsning. Den består i at ændre reglerne, så det bliver muligt at genanbringe ejendomsavance i et sælgerpantebrev og dermed udskyde skatten til likviditeten kommer, det vil sige i takt med at afdragene på sælgerpantebrevet falder.

Sælgers skat bliver hverken større eller mindre. Skatten bliver derimod udskudt og skal betales i takt med, at køber afdrager på sin gæld til sælger. En sådan fair løsning vil give et langt større incitament til at hjælpe til med finansieringen, og dermed markant styrke mulighederne for at få nye kræfter i spil i mange af de små virksomheder, hvis trivsel er særdeles afgørende for liv og aktivitet i landdistrikterne.

Dygtige unge landmænd kan ikke komme i gang, fordi finansieringen er ekstremt vanskelig at finde.