EU-Kommissionen fremlagde 30. november forslag til en række nye energimålsætninger for 2030. I pakken foreslås, at mindst 27 procent af EUs energiforbrug dækkes af vedvarende energi.

Vice-formand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt siger i den forbindelse:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig glade for at avancerede biobrændstoffer får en fremtrædende plads frem mod 2030.

Lars Hvidtfeldt, vice-formand Landbrug & Fødevarer

- Det er rigtig positivt, at EU fastlægger et ambitiøst krav om vedvarende energi i EUs samlede energiforbrug. I Danmark har vi jo i mange år gået foran på denne front, mens andre lande har kørt på frihjul. Lad os nu få andre til også at gøre en indsats, siger Lars Hvidtfeldt.

Forslaget forholder sig også til iblanding af avancerede biobrændstoffer:

- Vi er rigtig glade for at avancerede biobrændstoffer får en fremtrædende plads frem mod 2030. Der fastsættes nu et krav om at mindst 3,6 procent avanceret biobrændstof skal iblandes drivmidlerne, og det er jo lige præcist et område, som er en dansk styrkeposition. Mon ikke det kan give muligheder for, at vi kan få et dansk bioraffineringsanlæg baseret på halm op at køre, siger Lars Hvidtfeldt.

Omvendt ønsker Kommissionen at reducere brugen af konventionelle biobrændstoffer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommissionen ønsker at halvere brugen af de omdiskuterede konventionelle biobrændstoffer, hvilket vi naturligvis beklager. På den anden side har der været kørt en hetz mod den type biobrændstoffer, og derfor er det positivt, at 3,8 procent stadig kan tælle med som vedvarende energi i transport, siger Lars Hvidtfeldt.

Endelig roser Lars Hvidtfeldt EU-Kommissionen for at udbrede bæredygtighedskriterier for fast biomasse.

- I Danmark har vi masser af bæredygtig fast biomasse - og det vil vi gerne stå ved, så lad os da få alle andre biomasseproducenter i verden, der leverer til EU, til også at dokumentere på dette, slutter Lars Hvidtfeldt.