En driftslederstilling med tilhørende ansvar suppleret af en lønpakke på 27.000-35.000 kroner er tilsyneladende ikke så attraktivt for jobsøgende, som rådgivningsselskabet Agri Nord havde forestillet sig.

Lige nu står selskabet med fem ledige driftslederstillinger, men der er ingen kandidater til stillingerne, forklarer Vittus Bernlow, teamleder for HR & Rekruttering ved Agri Nord:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er fem gode stillinger blandt andet på en planteavlsejendom, i en svineproduktion og i en økologisk produktion.

Efterspørgslen stiger

Efterspørgslen efter mellemledere og ledere er især steget de sidste to-tre år, oplever han.

- Man har måske sparet de lidt dyrere medarbejdere væk under finanskrisen, men har nu fundet ud af, at der er et behov. Efterspørgslen på uddannet, erfaren arbejdskraft bare stiger og stiger, siger Vittus Bernlow.

I mange tilfælde ender det med, at udenlandske medarbejdere får stillingerne, og Vittus Bernlow vurderer, at det kommer til at ske oftere og oftere fremover. De danske ansøgere er der simpelthen ikke.

- Men det kræver, at udlændingene opkvalificeres og videreuddannes. I nogle tilfælde skal sprogfærdighederne forbedres, for mellemleder og lederstillingerne kræver kontakt med dyrlæge, foderstof med mere, og der skal man kunne sproget godt, siger Vittus Bernlow.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har søgt i et år

En af de landmænd, der har problematikken helt inde på livet, er Lasse Krogsgaard i Thisted. Han startede en økologisk svineproduktion med 450 søer for et år siden og har lige siden søgt efter en til at have ansvaret for styring af de drægtige søer.

Det er ikke lykkedes.

- Jeg tilbyder en attraktiv løn og gode arbejdsvilkår, siger Lasse Krogsgaard, der har store problemer i hverdagen for at tingene til at hænge sammen.

Han har lidt løs hjælp, men i længden er det en uholdbar situation.

- Jeg har ikke mulighed for at holde fridage, for jeg har ingen, jeg kan overlade bedriften til, siger han.