En stor efterspørgsel på finere snittet halm til blandt andet goldkøer fik Bredebro Maskinstation til at investere i en Claas Qudrant 3400 ballepresser med integreret Kassort-snitter.

- Presseren laver ballerne i 100x120 centimeter ballemål, og når vi snitter halmen skal længden maksimalt være to meter lang, eller kan baller ikke holdes sammen - så fin er snittekvaliteten, fortæller Tommy Bossen fra den sønderjyske maskinstation.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi kommer langt omkring med presseren, da den er blevet rigtig populær.

- Tommy Bossen, Bredebro Maskinstation.

Maskinstationen har kørt med presseren i to sæsoner, og erfaringerne er rigtig gode.

- Vi kommer langt omkring med presseren, da den er blevet rigtig populær, og Qudrant balle-størrelsen er lettere at håndtere end 120x120 ballemålet.

Kaster med halmen

Den integrerede snitter leveres fra Krassort Agrartechnik og den fine snitning opnås, da knivene kaster halmen op over modskæret og ind i pick-uppen på presseren.

- Snitteren har 180 knive, og til trods for rigtig mange snittede baller, så er det faktisk nok med én slibning pr. sæson, fortæller Tommy Bossen, som tilføjer, at man endnu ikke har skiftet knive på snitteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er AP Jørgensen, som har stået for opbygningen af presse- og snitterenhed, og den sønderjyske maskinhandler fortæller, at presseren bliver sendt til Krassort-fabrikken i Tyskland under opbygning:

- Det giver en garanti for en professionel opbygning, og man er sikker på at tingene bliver monteret rigtigt, fortæller Anders Simonsen, sælger hos AP Jørgensen.

Han fremhæver desuden at der i snitteren sidder to modskær, hvor aggressiviteten kan indstilles individuelt.

- Det giver mulighed for at vælge en løsning, hvor baller ikke snittes i helt fint materiale.

Hos Bredebro Maskinstation fortæller Tommy Bossen, at 90 procent af den halm, som har været igennem Claas-presseren er blevet snittet med Krassort-snitteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er cirka 40 til 50 procent dyrere at få presset ballerne med Claas-presseren og Krassort-snitteren, men kunderne vil gerne betale for de ekstra fintsnittede baller.

Han påpeger også, at det kræver en rimelig stærk traktor foran presseren, og i sæson 2016 kørte der en John Deere 8370R foran presseren, og ifølge chaufføren på presseren er den ikke for stor til opgaven.

Kan kobles fra

Anders Simonsen fra AP Jørgensen fremhæver, at Krassort-snitteren er boltet sammen med presseren, og det giver kunden den fordel, at snitteren kan kobles fra, hvis der skiftes presser eller lignende.

- Den dag presseren skal sælges, kan presseren dermed også laves til en 'standard-presser' uden den integrerede Krassort-snitter.

Sammen med snitteren monteres der en oliedrevet blæser, som sørger for afblæsning af presseren, da det fint snittede halmmateriale hurtigt kan samle sig omkring presseren.