Arrangementet er arrangeret af Agerskovgruppen, og grundet massiv opbakning er træfningen imellem Venstres formand og landmændene flyttet fra Agerskov Kro til Agerskovhallen. Arrangementet starter kl. 18.30.

Venstres formand skal på Agerskovgruppens foranledning svare på syv specifikke spørgsmål, der skal gøre det klart for de fremmødte landmænd, hvad det er Venstre vil med dansk landbrug, hvis partiet kommer i regering efter det kommende folketingsvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fjer i hatten

For Agerskovgruppen, der igennem flere år gang på gang har arrangeret store politiske og landbrugsfaglige møder i Agerskov, er det en fjer i hatten at få Lars Løkke Rasmussen til byen, lyder det fra Thorkild Fink, der sammen med Jens Peter Aggersen står bag det politiske stormøde.

- Vi synes, vi har været gode til at holde dialogen med politikerne, og vi prøver jo altid at behandle folk godt, og det vil vi også gøre med Lars Løkke, men vi synes det er utroligt vigtigt, at man kommer til at stå over for hinanden; at han også kommer til at stå over for en forsamling af syd og sønderjyske landmænd, og hvem der nu ellers vil komme af interesserede, så vi kan få stillet skarpt på de her udfordringer, der er, fortæller Thorkild Fink.

Det går trægt

At det lige blev Lars Løkke Rasmussen, Agerskovgruppen har inviteret, er bestemt ingen tilfældighed, og Thorkild Fink ligger ikke skjul på, at han mener, at tiden er moden til at en ny regering overtager den politiske styring i Danmark. Og her ser han Venstres formand som en helt central person.

- Det er jo fordi, at vi godt vil høre, hvad det er for et bud, de (Venstre. red) har på landbrugets situation efter et forhåbentligt regeringsskifte. For vi synes, det går noget trægt med den nuværende regering; der er jo en del ting at rette op på. Og i den sammenhæng er vi rigtig glade for at Lars Løkke Rasmussen har taget imod invitationen til at komme og fortælle os lidt mere om de her 16 punkter, de har sat op. Men vi vil godt lige have ham til at kommentere på nogle ting yderligere.

Ladt i stikken

Landbruget i det syd- og sønderjyske oppebærer en stor del af arbejdsstyrken i regionen, og derfor fylder landbrugsklyngen meget i job-statistikkerne. Ifølge tal fra L&F udgør Fødevareklyngen mere end 11 procent. af den samlede beskæftigelse i udkantskommunerne, og i yderkommunerne udgør klyngen hele 15,6 procent af den samlede beskæftigelse. Faktisk findes cirka 109.000 af de godt 169.000 beskæftigede i fødevareklyngen i udkantskommunerne, så det er et vigtigt erhverv i regionen, som Thorkild Fink mener politikerne på Christiansborg alt for længe har ladt i stikken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Syv spørgsmål

Forud for stormødet i Agerskovhallen har Agerskovgruppen stillet fem spørgsmål til Lars Løkke Rasmussen, som har været offentliggjort i lokale medier og landbrugsaviser, men der er sidenhen føjet endnu to spørgsmål til listen.

1. Vores konkurrenceevne i landbruget er væsentligt forringet på grund af politiske beslutninger, som har sat et helt erhverv og fødevaresektoren under pres. Hvordan vil en ny blå regering arbejde for, at vi får konkurrenceevnen forbedret?

2. Hvis du bliver statsminister i en ny regering, hvad vil du så gøre for at få ændret kulturen i embedsværket, som i stort omfang gennem en årrække har været ansvarlige for overimplementering af EU-regler og lovgivning?

3. Hvilke krav vil du som statsminister i en ny regering, stille til dine ministre på landbrugs- og miljøområdet, således at der bliver skabt grundlag for indtjening og vækst i landbruget?

4. Vil en ny regering sikre, at erhvervet inddrages i forbindelse med nye tiltag i form af ny lovgivning og regelsæt og sikre, at der udarbejdes konsekvensberegninger på et fagligt grundlag, inden ikrafttræden?

Artiklen fortsætter efter annoncen

5. Landbrugserhvervets vanskelige vilkår har medført, at der kun sker ganske få generationsskifter og salg af landbrugsejendomme til unge landmænd. Hvad vil en ny regering gøre, så flere unge vil finde det attraktivt og får mulighed for at blive selvstændige og virksomhedsejere?

6. Hvordan forholder Venstre sig til realkreditinstitutternes stigning i bidragssatserne for landbrugskunder?

7. Hvordan forholder Venstre sig til Finanstilsynets udmelding i julebrevet, hvor der står, at bankerne skal nedskrive værdierne med op til 25 procent af driftsaktiverne for landbrugsbedrifter, der vurderes at være under afvikling. Derudover må bankerne ifølge Finanstilsynet ikke tillægge værdien af andre bygninger, som eksempelvis maskinhuse, siloanlæg og korn- og halmlader, når landbrug under afvikling skal vurderes.