Lantmännens prognose for korn, olieafgrøder og impulser udgør 4,2 mio. tons for høståret 2018. Til sammenligning var sidste års høst 6,5 millioner tons, og det gennemsnitlige gennemsnit på fem år er 6,2 millioner tons. Den reducerede høst er et stort fald i indkomsten for Sveriges landmænd. Væsentligt reducerede høstarter vil have direkte indvirkning på plantebønder i Sverige. Dette vil også påvirke Sveriges husdyr- og mælkeproducenter, da den reducerede kornhøst fører til mangel på grovfoder.

Det skriver Lantmännen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi står nu over for en situation, hvor Sveriges landmænd vil blive ramt økonomisk af den rådende vejrssituation og den forventede dårligere høst. Lantmännen følger situationen tæt, og vi vil gøre vores yderste for at hjælpe vores medlemmer med sådanne tiltag som at være mere fleksible med de kornkontrakter, vi har med landmændene, siger Elisabeth Ringdahl, leder af landbrugssektoren hos Lantmännen.

Landbrugsåret 2018 har været usædvanligt. Det usædvanligt fugtige efterår i 2017 betød, at 25 procent mindre vinterhvedeområde blev sået i forhold til året før. Denne fugtige periode blev efterfulgt af en ekstremt varmt og tørt forår i hele landet. En mindre vinterhvedeareal og et reduceret udbytte fra både efterår og forårsåsæd som følge af tørken har bidraget til en kraftigt reduceret høst.

Nogle dele af landet har lykkedes bedre end andre takket være lokale regnbyger, men generelt har hele landet lidt. Den lave høst for året vil også have en direkte og negativ indvirkning på den virksomhed, som Lantmännen har med industrikunder og andre kornkøber.

- Der er stor risiko for, at vi ikke vil kunne levere de ønskede mængder og heller ikke af den rigtige kvalitet, da vi ser en risiko for større kvalitetsrelaterede problemer end normalt. Lavt testvægt og højere proteinindhold i malt byg vil føre til yderligere problemer, siger Mikael Jeppsson, leder af kornenheden hos Lantmännen.

Den forventede lave høst vil også betyde, at Sverige vil være mere afhængig af hvedeimport og gå fra normalt at være nettoeksportør til at blive nettoimportør. Selv om situationen ligner hinanden i hele Østersøområdet, er Sverige det værste ramt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I sidste ende snakker vi om Sveriges fødevareforsyning. I år vil vi ikke være selvforsynende i en sådan hæftemateriale som korn, siger Jeppsson.

Lantmännen forbereder sig på en mulig kornmangel og følger situationen tæt sammen med sine ejere.