200 liter ulovlige sprøjtemidler er netop blevet beslaglagt under Skats rutinemæssige grænsekontrol i Gedser færgehavn. Pesticiderne, som er kræftfremkaldende, blev fundet på en polsk lastvogn, som ifølge papirerne udelukkende skulle transportere jern- og stålprodukter.

Transporten af de ulovlige sprøjtemidler var angiveligt på vej til en dansk landmand, som nu bliver meldt til politiet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er store mængder, der er fundet i kontrollen, og det er helt uacceptabelt. Der er en god grund til, at vi har forbudt en række pesticider i Danmark, fordi de skader vores miljø og sundhed. Og lige netop i det her tilfælde er det beslaglagte sprøjtemiddel altså kræftfremkaldende. Danskerne skal være trygge ved deres fødevarer, og med denne politianmeldelse sender vi et entydigt signal om, at vi ikke tolererer ulovlig import og brug af sprøjtemidler, siger miljøminister Karen Ellemann.

Under kontrollen torsdag aften den 17. marts 2011 fandt myndighederne det kemiske sprøjtemiddel Linuron i den polske lastvogn. Linuron bruges til plantebeskyttelse og er ikke godkendt i Danmark med den begrundelse, at det er kræftfremkaldende. Skat har indtil videre tilbageholdt sprøjtemidlerne.

Miljøstyrelsen vil i løbet af 2011 foretage cirka 60 besøg hos forhandlere, importører og brugere af pesticider. Desuden vil styrelsen deltage i fem-seks grænsekontroller sammen med Skat. Derudover foretager Plantedirektoratet cirka 600 uvarslede besøg hos brugere (landmænd, grønsagsavlere med videre), og Skat foretager et stort antal razziaer, hvor de også kigger efter ulovlige pesticider.