Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Landmand: Overblik har sparet mig en mejetærsker

Sponseret af LMO - 26. mar. 2018 KL. 07:53

  • ww286285_1
  • ww286285_2

Sponseret indhold

Info

Manglende indtjening motiverede Carl Johan Schultz til at få foretaget en grundig analyse af produktionsøkonomien på hans bedrift. Det gav ham overblik og sparede ham for store investeringer.

Mellem Randers og Hadsund i det østjyske driver Carl Johan Schultz 1.300 hektar planteavl. Han er fjerde generation på gården Vindbylund, der årligt producerer op mod 11.000 slagtesvin. De seneste par år har indtjeningen dog været faldende - og noget måtte gøres:

- Jeg havde behov for at finde ud af, hvorfor indtjeningen gik den forkerte vej. På det tidspunkt overvejede jeg at købe endnu en mejetærsker. Derfor var det vigtigt, at få et nøje overblik over omkostningerne for at finde ud af, om det nu også var det rigtige valg at foretage så stor en investering, fortæller Carl Johan Schultz.

Kan spare halv mio.

Sammen med sin LMO-rådgiver fik Carl Johan Schultz lavet en samlet analyse af produktionsøkonomien på bedriften.

- Et detaljeret kendskab til produktionsøkonomien i planteavlen er et unikt og afgørende værktøj i forhold til at styre markdriften. Det gælder alt fra fastsættelse af forpagtningsafgifter til optimering af maskinpark og pasningsstrategier. I takt med at bedrifterne vokser, er der et stigende behov for at vide, hvad de producerede varer koster at frembringe. Hvis fremstillingsprisen for eksempel kan nedbringes med blot fem kroner pr. hektokg korn, svarer det til en forbedret bundlinje på mellem 400.000 og 500.000 kroner om året på en bedrift som Carl Johans, fortæller Daniel Rosenkilde Damhus, der er planteavlsrådgiver i LMO med speciale i maskinøkonomi.

Fokus på omkostninger

I analysen blev økonomien i de forskellige afgrøder analyseret nøje med fokus på stykomkostninger, maskin- og arbejdsomkostninger og jordleje. Der blev foretaget en maskinanalyse for at klarlægge de præcise maskinomkostninger for hver markopgave.

Ved hjælp af registreringer fra farmtracking kunne de samlede omkostninger fordeles på tværs af afgrøderne, og fremstillingsprisen kunne udregnes ved at dividere med de opnåede udbytter.

- Ved at se nærmere på omkostningsstrukturen kan landmanden blive klogere på, hvor fokus bør ligge for at nedbringe fremstillingsprisen. I mange tilfælde er der penge i at tilpasse maskinparken til arealet og forbedre driftsledelsen, så der kan opnås en større grad af rettidighed. I andre tilfælde skal der fokus på at optimere brugen af plantebeskyttelsesmidler eller andre hjælpemidler, fortæller Daniel Rosenkilde Damhus.

Maskinanalyse - en øjenåbner

For Carl Johans Schultzs vedkommende var resultatet af maskinanalysen lidt af en øjenåbner:

- Analysen viste, at vi faktisk har en forholdsvis god udnyttelse af vores maskiner. Men den viste også, at der var flere muligheder for optimering - for eksempel at pløjningen er forholdsvis dyr, og at vi har flere dyre specialmaskiner, som simpelthen bliver brugt for lidt i forhold til deres værdi, fortæller Carl Johan Schultz.

- Så indkøbet af en ny mejetærsker er udskudt i denne omgang, tilføjer han.

Fremtidssikring af virksomheden

For landmandens vedkommende har det øgede fokus på produktionsøkonomi været den bedste investering for at fremtidssikre hans virksomhed:

- Det handler om rettidig omhu og om at handle, før det er for sent. Det er den eneste måde, jeg kan sikre, at vi holder unødige omkostninger nede og samtidig får det maksimale udbytte ud af vores produktion, fastslår Carl Johan Schultz.

Se video om, hvordan LMO kan hjælpe med at få overblik over produktionsøkonomien

Analyse af produktionsøkonomien:

En analyse af produktionsøkonomien på din bedrift kan give dig et overblik over fremstillingspriserne i de forskellige afgrøder, og gør det muligt at optimere på flere punkter i markbruget:

- Identifikation af områder indenfor markbruget med det største potentiale

- Fastsættelse af forpagtningsaftaler. Hvor meget kan man give for en given forpagtning

- Optimering af sædskifte

- Optimering af maskinpark

- Optimering af maskinstationstakster

- Baggrund for fastsættelse af konkrete målsætninger med henblik på opfølgning.

- Baggrund for udarbejdelse af strategi

Vil du vide mere? Kontakt planteavlsrådgiver Daniel Rosenkilde Damhus på mobil 2210 2881 eller e-mail: drd@lmo.dk

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame