Regeringens forslag om at sløjfe krav om sprogtest og en forlængelse af opholdstilladsen af landbrugspraktikanter glæder svineproducent Knud Kjær Knusen fra Tølløse.

Ifølge forslaget skal det være nemmere at få udenlandske landbrugspraktikanter til landet. Regeringen vil blandt andet sløjfe kravet om sprogtest og forlænge opholdstilladelsen fra 12 til 18 måneder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Svineproducent Knud Kjær Knudsen driver landbrug sammen med sin far og bror. I øjeblikket har gården to ukrainske landbrugspraktikanter ansat.

Det glæder ham, at han kan forlænge sine landbrugspraktikanters ophold med seks måneder.

- Vi når lige præcis at give alt den faglige erfaring til landbrugspraktikanten, og så er han nødt til at rejse hjem igen, fordi de 12 måneder er udløbet. Hvis han har 18 måneder, kan vi give ham mere landbrugsansvar, så han kan nå at blomstre og udvikle sine kompetencer her i Danmark, siger Knud Kjær Knudsen til DR Nyheder.

Flertal mod forslag

Udlændinge kan få opholds- og arbejdstilladelse som praktikant inden for landbrugs-, jordbrugs-, veterinær-, skovbrugs- og gartneriområdet i Danmark, hvis de opfylder en række betingelser. Regeringen vil afbureaukratisere ordningen ved at lempe betingelserne.

Et flertal af DF, S og SF kritiserer regeringens forslag for at være social dumping.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For Knud Kjær Knudsen handler de ukrainske landbrugspraktikanter langt fra om billig arbejdskraft. Der er simpelthen ikke nok danskere, der vælger landbrugsskolen, fortæller han til DR Nyheder.

- På danske landbrugsskoler er der kun blevet uddannet cirka 50 elever om året de seneste mange år. Og ved driftslederuddannelsen bliver der kun uddannet 14 personer på landsplan. Så det er jo et generelt tegn, at der er mangel på arbejdskraft, lyder det fra Knud Kjær Knudsen, der også mener, at det er svært at tiltrække arbejdskraft til landbruget, når der også mangler folk i tømrerhvervet.

Overenskomst

I dag skal løn- og ansættelsesforholdene følge de gældende overenskomster for praktikanter. Det vil regeringen ikke ændre på.

- Mange tror, at man er lavtlønnet som landbrugspraktikant, og det kan måske holde mange unge væk. Men det er cirka fem kroner, man får mere i timen, end hvis man starter i lære som tømrer, siger Knud Kjær Knudsen.

Svineproducenten bliver bakket op af formanden for Sjællandske Landboforening, Gefion, Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er helt klart, at vi har brug for at få flere landbrugspraktikanter. Vi har stadig brug for ordnede forhold, og vi har brug for, at tingene kan gå forholdsvis smidigt uden alt for meget bureaukrati, siger Torben Hansen til DR Nyheder.

Ifølge den nye ordning kan praktikanter få en løn på omkring 11.000 kroner om måneden, og det er gode forhold, mener Torben Hansen, Sjællandske Lanboforening.

- Vi har snakket om forholdet omkring elevstatussen, og der er det sådan set en ganske udmærket løn, siger Torben Hansen til DR Nyheder.

Der er i øjeblikket knap 2.000 udenlandske landbrugspraktikanter herhjemme.