Hvis det står til Økologisk Landsforening, skal landbruget være mere klimavenligt. Ja, landmændene skal ligefrem gøres til klimahelte, skriver foreningen i en pressemeddelelse, hvori udspillet "Klimaet kalder på handling" bliver præsenteret. I udspillet til en økologisk klimapolitik opfordrer foreningen politikerne på Christiansborg til at motivere landmændene til at blive bedre venner med klimaet.

- Klimaet kalder på handling. Og når den handling skal komme fra landmænd, er det vigtigt, at den nye politik for alvor motiverer landmændene. Vi foreslår, at politikere giver landmænd meget stor frihed til selv at vælge, hvilke klimahandlinger de udfører på gården for at nå i mål med klimaforbedringer. ?Frihed med klimaansvar? viser respekt for landbrugshåndværket og skaber motivation, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening, i pressemeddelelsen og tilføjer:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Der er en enorm innovationskraft i landbruget. Bedre politiske rammer vil bringe de kræfter i spil til gavn for klimaet.

- Per Kølster, Økologisk Landsforening.

- Klimapolitik skal også indeholde økonomiske incitamenter, teknologiudvikling og politiske reformer og systemskifte som understøtter landmænds muligheder for at skabe fossilfrit landbrug, regionale fødevaresystemer og udnytte byens affaldsstrømme som næringsstoffer i landbruget. Der er en enorm innovationskraft i landbruget. Bedre politiske rammer vil bringe de kræfter i spil til gavn for klimaet.

Mindre kød, mere grønt

Økologisk Landsforening slår desuden et slag for en klimapolitik, der skaber en produktion og et forbrug, hvor kød fylder mindre.

- En klimapolitik skal fremme klimavenlige måltider med mere grønt, mindre kød, sæsonens og regionens fødevarer og meget mindre madspild. Det er netop den omlægning, der sker lige nu i mange offentlige køkkener, der lægger om til 60 procent økologi. Vi har vist, at det kan lade sig gøre. Offentlige måltider bør være en del af en kommende klimapolitik, siger Per Kølster og tilføjer:

- Så har også vi samtidig slået et slag i kampen mod sult. Skaber vi en bedre balance mellem kød og plantebaserede fødevarer, er der rigelig mad til alle i verden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Politikere fra alle partier skal forhandle om en ny klimapolitik nu i efteråret.