Antallet af trafikulykker, hvor landbrugskøretøjer er involveret, skal ned. Derfor er politiet i Midt- og Vestjylland og landbrugserhvervet gået sammen om en trafikkampagne.

Filmen kan ses her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Færdselsgruppen bag består af Danske Maskinstationer & Entreprenører, Dansk Agroindustri, Danske Sukkerroedyrkere, Dansk Maskinhandlerforening, Seges og Landbrug & Fødevarer. Kampagnen er støttet af Østifterne.

- Vi er i landbrugssektoren bevidste om, at vi fylder meget på vejene, og at vi skal gøre vores for at nedbringe antallet af ulykker. Vi begyndte derfor at arbejde på en trafiksikkerhedskampagne. Da vi samtidig blev inviteret til et møde af Midt- og Vestjyllandspoliti for at sætte fokus på trafiksikkerheden med langsomtgående køretøjer var det oplagt at arbejde sammen, siger Mogens Kjeldal Danske Maskinstationer & Entreprenører, der er tovholder for Færdselsgruppen.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi konstaterer man, at der hvert år er for mange ulykker med landbrugskøretøjer på regionens mange landeveje.

- Det er en stor udfordring for os, og vi vil gerne gå nye veje for at finde løsninger, der skaber tryghed på vejene for både føreren af de langsomtgående køretøjer og bilisterne, fortæller leder af færdselsafdelingen, Henrik Glintborg.

- Vi valgte at gå til problemet ved at involvere de lokale interessenter på en ny måde. Det kaldes "co-creation", hvor vi sammen ser på problemet. Arbejdet var en øjenåbner for alle parter og gav mange spor, der kunne være relevante at arbejde med. Deltagerne blev klogere på hinanden og deres ageren i trafikken. I fællesskab valgte vi at fokusere kampagnen på at skabe gensidig forståelse mellem fører og bilister for, hvordan man opleves i trafikken og hvordan man sammen kan gøre vejene mere sikre, fortæller Dorte-Pia Ravnsbæk, Midt- og Vestjyllandspoliti.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I gruppen var den første tanke, at kampagnen alene skulle rettes mod maskinførerne. Men vi fandt ud af, at det var vigtigt at nå en langt bredere målgruppe. Det centrale har været at vise, hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden sikkert på vej, fortæller Kathrine Blæsbjerg fra Landbrug & Fødevarer, som koordinerer trafikkampagnen for Færdselsgruppen.

- At ændre adfærd er meget svært. Det kræver, at vi står sammen og holder fast i et langt træk. Men jeg vil gerne understrege, at små hensyn gør en stor forskel, afslutter Henrik Glintborg.