Regeringen har besluttet sig for at omlægge landbrugsmidlerne.

Fødevareministeriet oplyser, at fem procent af den direkte landbrugsstøtte overføres til landdistriktsprogrammet i 2016, seks procent i 2017 og syv procent i 2018-2020. I alt beløber det sig til 2,1 milliarder kroner i 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omfordeling betyder, at en gennemsnitlig landmand det første år vil få 14.000 kroner mindre i direkte støtte.

Omfordeling skal ifølge fødevareminister Dan Jørgensen understøtte indsatser, der fremmer erhvervets vækst, konkurrenceevne og udvikling inden for natur, miljø, økologi samt udvikling af landdistrikterne.

Regeringen har høje ambitioner for miljø, økologi, natur og dyrevelfærd, men skal landbruget udvikles i en mere bæredygtig retning, skal det samtidig foregå i et tempo, hvor landmændene kan være med. Det handler om at finde en balance, hvor vi skubber på - uden at vælte erhvervet, siger han.

- Vi tager ikke pengene fra landbruget, men sørger for landbrugsstøtten i højere grad målrettes, så produktion og miljøhensyn går hånd i hånd. Jeg er sikker på, at landbruget hellere havde set, at vi ikke benyttede os af muligheden, og at de grønne organisationer ville ønske, at vi var gået længere. Dog er jeg sikker på, at vi er landet på det rette niveau, understreger fødevareministeren.

Presser landmændene

Ifølge formand for Landbrug & Fødevarer Martin Merrild vil den mindre landbrugstøtte presse de danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi må og skal forbedre vores bundlinje i de her år, så vi bliver mindre sårbare over for udsving på verdensmarkedet, ekstremt vejr, lukkede eksportmarkeder, og hvad der ellers presser landmændenes økonomi i disse år. Det bliver ikke nemmere, når der politisk skæres i landbrugsstøtten til den enkelte landmand, siger han.

Beslutningen om at omlægge støtten har været undervejs siden EU's landbrugsreform blev vedtaget i juni 2013.

- Det er uheldigt, at EU på den her måde åbner op for så store nationale beslutninger, der reelt flytter landmændenes konkurrenceevne i hver sin retning. I de nye EU-lande mod øst får landmændene et løft, mens de gamle lande i EU gør det modsatte, siger Martin Merrild.