Biogasproduktionen er i kraftig vækst, og interessen for at bygge biogasanlæg på de danske gårde er stærkt stigende. Det gælder både for gårdbiogasanlæg, der har en-fem landmænd i ejerkredsen, og for de væsentlig større fællesanlæg, som kan have 25-50 landmænd i ejerkredsen. Ifølge Energistyrelsen forventes det, at produktionen vil blive mere end tredoblet frem mod år 2020.

Hos Konsulenthuset LEF, Langfristet Erhvervsfinansiering, mærker de den stigende interesse for etablering af biogasanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange danske landmænd har fået øje på de muligheder, der ligger i etablering af biogasanlæg, og vi får flere og flere henvendelser omkring hjælp til finansieringen af gårdanlæg. Det er attraktivt lige nu på grund af energitilskuddet, og så er tilbagebetalingstiden på lånene til gårdbiogasanlæggene typisk mellem fire-syv år, mens det for fællesanlæggene er væsentligt længere, fortæller Rune Ledgaard Sørensen administrerende direktør i LEF Langfristet Erhvervsfinansiering.

Skaber forståelse

Større landbrugsprojekter og bankfinansiering har gennem længere tid været hinandens modsætninger, og det er den problemstilling, som de to ejere af LEF Lasse Nielsen og Rune Ledgaard Sørensen vil løse for de landmænd, som ønsker at etablere et biogasanlæg.

- Vi sørger for at skabe tryghed hos bankerne i finansieringen af biogasanlæggene ved at fremlægge finansieringsforslag, som er velgennemtænkt og forståelige for bankrådgiverne. Vores primære opgave er at få finansieringskabalen til at gå op på en sådan måde, at vi sikrer, at ejerkredsen ikke bruger en masse tid og penge på et projekt, som ikke kan finansieres, når det kommer til stykket. Mange landmænd har sikkert oplevet at tage et møde med banken på et tidspunkt, hvor der var alt for mange uafklarede spørgsmål, og derfor går processen i stå. Vi sikrer, at der kun er et-to møder med banken og VækstFonden, og vi er i stand til at svare på de spørgsmål, der kommer fra långiverne qua vores erfaring. Når projektet er gennemarbejdet, og der er svar på spørgsmålene, skaber det tillid til projektet, hvilket betyder bedre lånevilkår, hvilket også kan reducere landmændenes egenkapitalindskud i projektet, påpeger Lasse Nielsen, direktør i LEF.

Han tilføjer, at en hurtig proces også er med til at sikre bedre energisparetilskud, da der er en forventning om, at energisparemidlerne vil blive reduceret fremadrettet.

Individuelle finansieringsløsninger

Et af de projekter LEF netop har afsluttet, er et nyetableret biogasanlæg hos Ausumgaard ved Holstebro, hvor LEF har formidlet lån på godt 55 millioner kroner til anlægget. Anlægslånene kommer fra Vestjysk Bank, VækstFonden og HMN Naturgas, og der er desuden etableret en driftskredit hos Vestjysk Bank. Opførelsen af biogasanlægget er igangsat, og der forventes driftsstart i løbet af sommeren 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejer af Ausumgaard, Kristian Lundgaard-Karlshøj, har været glad for samarbejdet med LEF.

LEF har været involveret tidligt i processen og har bidraget med sparring og struktur undervejs og endeligt hjulpet med en tæt og konstruktiv dialog med finansieringsparterne. Finansieringsløsningen har været tilpasset vores ønske om finansiering og vi er rigtig godt tilpas med løsningen og vores samarbejdspartnere, fortæller Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Afgasset gylle

Rune Ledgaard Sørensen og Lasse Nielsen opfordrer alle landmænd, som har gået med tanker om at etablere et biogasanlæg, til at henvende sig og få afprøvet deres ide hos LEF.

- Med det rigtige design ser vi, at et biogasanlæg kan være en attraktiv investering for landmanden. Både i kraft af det afkast som vil komme fra gasproduktionen, men også i form af den gødningsgevinst man opnår ved, at den afgassede gylle trænger bedre ind i afgrøderne. Betingelserne og tilskuddene er lige nu rigtig gode, så jeg håber, at endnu flere landmænd vil undersøge mulighederne for at etablere et gårdbiogasanlæg. Vi har det princip hos LEF, at hvis ikke projektet bliver realiseret, så koster vores rådgivning ikke landmanden penge, og vores honorar bindes op på den målbare værdiskabelse, vi leverer til kunden, siger Rune Ledgaard Sørensen.