Det er foreningerne Dansk Kødkvæg, Kødkvægsforeningen Himmerland og Agri Nord enige om.

Derfor er de nu gået sammen i kampen for at få lov at regulere ulven, når den truer deres husdyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil gerne bakke op omkring landbrugs- og fødevareminister Esben Lunde Larsens udmel- ding om, at ulven skal reguleres, men nu vil vi også gerne snart se noget handling, siger Per Laursen, der er formand for Dansk Kødkvæg.

Frygter selvtægt

De tre foreninger foreslår, at alle med jagttegn får lov at regulere ulven, hvis den kommer i nærheden af husdyrene.

Og det er vigtigt, at der kommer nogle regler på området snart.

- Hvis der ikke kommer regler, så frygter jeg, at der bliver begået selvtægt, og det vil vi gerne undgå, siger Jens Verner Pedersen, der er formand for Agri Nords kvægbrugsudvalg.

En trussel mod dyrevelfærden

De tre formænd frygter for deres dyr. En ting er, at ulven dræber kalve og får og potentielt føl og geder på bestialsk vis, men en anden er, at ulven ved dens tilstedeværelse stresser dyrene. Det gælder især kødkvæg og malkekøer, der går ude i det åbne land, men også de mælkekø- er, der går i store, åbne stalde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Stressede dyr kan blive så skræmte, at de springer i moser og åer af ren og skær frygt, siger Ulrik Lund, formand for Kødkvægsforeningen Himmerland.

Han ved, hvor meget ravage løse hunde kan lave blandt en flok køer.

- Vi vil simpelthen ikke finde os i truslen fra de dyr. Vi værdsætter dyrevelfærd rigtig højt, og vi kan ikke være tjent med, at ulven truer vores dyr, siger han.

En flok skræmte kreaturer, der løber gennem hegnet, er desuden en kæmpe fare for trafikken.

Personlige omkostninger

Hvis en landmand mister en kalv, er det en stor økonomisk belastning. Men det økonomiske tab ikke den eneste konsekvens.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange af vores medlemmer har kødkvæg, får, geder eller heste, som deres hobby, og det er nærmest kæledyr for hele familien. Det har derfor store menneskelige konsekvenser for de familier, der finder deres dyr skambidt ihjel, siger Ulrik Lund.