Der er pustet nyt liv i den klassiske danske andelstanke, når landmænd samler sig i Gårdbiogas Foreningen til finansiering og drift af selvejede biogasanlæg. Foreningen har vendt tommelfingeren nedad til tilbud fra store investeringsvirksomheder og energiselskaber, som krævede en for stor bid af kagen. Formand for Gårdbiogas Foreningen, Mads Niær Kristensen, der selv har et biogasanlæg på vej på sin ejendom Grauballegaard ved Silkeborg, fortæller, at foreningen i stedet for har allieret sig med en konsulentvirksomhed, som bistår de forenede landmænd med at skaffe finansiering til projektet.

- Vi er glade og tilfredse med den ordning, som nu er under opsejling. Vi tror på, at vi selv kan skaffe en bedre finansiering end de tilbud, som de store energiselskaber tilbyder os, og vi tror på, at flere landmænd vil tilslutte sig, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmændene har i foreningen gjort sig attraktive ved at tilbyde en pakke, hvor flere gårdbiogasanlæg sættes i en fælles pulje. Samtidig ansættes specialister til at optimere produktionen af biogas.

Gennem temaer om vidensudveksling, økonomi og optimering af biogasproduktion mødes Gårdbiogas Foreningen og sætter fokus på, at landmændene får en værdiskabelse ud af deres eget landsbrugsaffald, når biomassen omdannes til biogas. Den værdiskabelse har store investeringsvirksomheder og energiselskaber for længst fået øjnene op for, men med en finansiering til drift og vedligeholdelse herfra lander en langt mindre del af profitten i landmændenes egne lommer med et ejerskab på kun 40 procent. Det står i skarp kontrast til den nye ordning, der giver landmændene 100 procent ejerskab over deres gårdbiogasanlæg, og at de kommer egenrådigt til at stå for udliciteringen af driften og vedligeholdelsen.

- Med 100 procent ejerskab får vi som landmænd budgetsikkerhed på vores udgifter og frihed til at udvikle potentielle udvidelser på vores anlæg. Driften af anlæggene bliver også mindre følsomme over for konjunkturændringer, siger Mads Niær Kristensen.

Han tilføjer, at der i Gårdbiogas Foreningen fortsat er plads til flere landmænd, som går med tanker om at etablere et gårdbiogasanlæg på deres ejendom, og som kan se udviklingsmuligheder i at sikre optimal drift og finansiering med 100 procent ejerskab.