Fjordbank Mors’ kunder og aktionærer samt andre danske banker er foreløbig de helt store tabere i sagen om den nordvestjyske bank, der er blevet opslugt af statens finansielle skraldespandsselskab Finansiel Stabilitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Via den såkaldte Indskydegarantifond skal andre danske banker være med til at dække Fjordbankens samlede tab på 1,3 milliarder kroner. Ifølge dagbladet Børsen kommer landets største bank, Danske Bank, til at hæfte for cirka 500 millioner kroner, mens Jyske Bank, der er Danmarks tredjestørste, skal af med 92,5 millioner kroner. Flere banker har desuden også lånt penge til Fjordbank Mors. Alene Nykredit havde 100 millioner liggende i Nordvestjylland, og de penge er nu tabt.

450 storkunder, der har haft indestående beløb på over 745.820 kroner, har også mistet deres penge. Det samme gælder bankens aktionærer, der tilsammen har tabt 92 millioner kroner på grund af bankkrakket, da aktiernes værdi blev reduceret til 0 kroner.

Landmænd har ikke aktier i stor stil

Men foreløbig lader det til, at de nordjyske landmænd ikke er at finde blandt bankkrakkets store tabere. For langt de fleste af dem har hverken haft over 745.820 kroner på bankkontoen eller bankens aktier derhjemme, forklarer direktør i LandboThy Henrik Hardboe Galsgaard.

- Jeg tror ikke, der er ret mange blandt de ramte, der er landmænd. Der er jo tale om et netto indestående på 750.000. Mig bekendt er der ingen hos os, der har haft det, siger Henrik Hardboe Galsgaard.

­- Landmænd er ikke typen, der har stor likviditet stående i banken og aktier i stor stil, tilføjer han og oplyser, at omkring 300 af LandboThys 1500 landmænd har været kunder hos Fjordbank Mors.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Usikker fremtid

Efter Fjordbanks krak har mange lokale landmænd henvendt sig til LandboThys økonomiske rådgivere for at drøfte bankkrakets konsekvenser. Det samme har man også oplevet hos en anden lokal landboforening, Landboforeningen Limfjord, fortæller Henrik Hardboe Galsgaard, der mener, at situationen alligevel er bekymrende for landmændene.

- De er blevet ramt på, at de har mistet deres bank til Finansiel Stabilitet. Det har ingen stor betydning på kortere sigt, men det kan give udfordringer på længere sigt, siger Henrik Hardboe Galsgaard.

Han er selv bekymret for, at landmænd fra hans forening ender med at blive opdelt i to grupper - en grøn gruppe og en rød gruppe - som det er blevet gjort ved tidligere bankkonkurser. Og havner en landmand først i den forkerte gruppe, kan det blive meget svært at få lån til drift af ens landbrug.