Samtidig med at der kører en meget højt profileret retssag ved Landsretten i Viborg, hvor gødning og gødningsnormer er i centrum, køres en anden sag ved Retten i Randers, hvor gødning også er det centrale emne, men hvor indgangsvinkel er noget anderledes.

Ved Retten i Randers blev tirsdag den 19. maj yderligere to landmænd dømt til at betale bøder på over 100.000 kr., fordi retten har fundet dem skyldige i bevidst at have gødet deres jorde for meget. Det skriver TV2 Østjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dommene falder i en sag om "sort gødning", hvor over 100 landmænd er tiltalt for bevidst at have brugt for store mængder gødning på deres marker. Betegnelsen "sort gødning" referere til, at de mere end 100 landmænd er sigtet for at have købt og brugt gødning uden at oplyse det til staten.

I maj indledte Skat, Miljøstyrelsen og NaturErhvervstyrelsen et samarbejde i et forsøg på at optrevle det store sagskompleks, og det er resultatet af dette samarbejde, der nu begynder at udmønte sig i domme i sagen.

Hos NaturErhvervsstyrelsen er der tilfredshed med dommene, og tilfredshed med at Retten i Randers har slået fast, at det er i strid med dansk ret at købe og bruge gødning uden at oplyse om det.

Ud over de 100 tiltalte har 29 landmænd indrømmet, at de har brudt loven, og har betalt bøder for samlet set i omegnen af to millioner kroner.

NaturErhvervsstyrelsens efterforskning de sidste år er løbet op i 14.000 ton gødning, der ikke har været anført i deres gødningsregnskab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den første afgørelse i sagerne faldt i juni 2014 i Retten i Midt- og Vestjylland. Her var bøden også på over 100.000 kr.

Fremover forventer man, at afgørelserne vil falde drypvis, så landets retsinstanser får tid til at behandle sagerne.