Landbruget er en farlig arbejdsplads. Det ved alle, der har med faget at gøre. Alene i 2016 var der 10 arbejdsulykker med dødelig udgang, og det er alt for mange.

Ifølge Lone Andersen, der er viceformand i Landbrug og Fødevarer, skal der gøres noget ved det nu, og det skal blandt andet ske i samarbejde med landbrugsskolerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til DR siger Lone Andersen.

- Det er meget vigtigt, at eleverne også lærer, hvordan de kan gebærde sig for at gøre det mest sikre for at passe på dem selv, siger hun.

Video af staldarbejdet

Lone Andersen er med i et udvalg, der arbejder på at implementere nye tiltag ude på landbrugsskolerne, som skal forbedre sikkerheden.

Et af tiltagene går ud på, at landbrugselever nu skal til at filme arbejdet i kostaldene, så de kan få styr på helt nøjagtigt, hvor og hvornår risikoen for ulykker er størst, så eleverne allerede fra start er mere opmærksom på farerne.

- Når hverdagen kører, og man har travlt, så foretager man nogle gange nogle valg, hvor man ikke rigtig tænker over de farer, som man udsætter sig selv for, siger Claus Bengtsen, der underviser på Asmildkloster Landbrugsskole ved Viborg, til DR.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fire typer ulykker

Arbejdstilsynet har tidligere i en undersøgelse set på årsagerne til dødsulykkerne i landbruget fra 2011-2015, og her af fremgår det tydeligt, at der er fire typer af ulykker, der fører til dødsfald.

Det er arbejdet med store maskiner, hvor man bliver ramt eller kommer i klemme, kvælning og drukning i siloer, brønde, gylletanke og lignende, faldende genstande samt fald fra højder.