På Jordbrugets UddannelsesCenter Århus rager uddannelsen til jordbrugsmaskinfører langt ud over skolens eget matrikelnummer. Tætte relationer til branchen løfter både undervisningen og elevernes motivation, fortæller teknikunderviser Tommy Dam.

- Som skole kan vi mange ting, men der er altså bare noget særligt fedt ved at få lov at slå sig løs hos dem, der arbejder med udstyret til daglig.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Som skole kan vi mange ting, men der er altså bare noget særligt fedt ved at få lov at slå sig løs hos dem, der arbejder med udstyret til daglig.

Tommy Dam, teknikunderviser UddannelsesCenter Århus

Input udefra giver ekstra gejst

Tommy Dam, underviser i landbrugsteknik på Jordbrugets UddannelsesCenter Århus, bruger maskinbranchen aktivt, når han lærer kommende jordbrugsmaskinførere om bigballepressere og GPS-styring. Virksomhedsbesøg, eksterne temadage og lån af specialmaskiner er med til at holde undervisningen interessant og tidssvarende, mener han.

- Når man er en skole, der har ambitioner om at uddanne landets dygtigste maskinførere, giver det bare rigtig god mening at spille bold med erhvervet. Det holder os opdateret - og det giver vores elever noget ekstra gejst, når de får input fra den virkelige verden, siger Tommy Dam.

Aktuelt: Parløb på pressere

JU Århus samarbejder blandt andet med Odder Maskinstation, Yding Maskiner og Brøns Maskinforretning, der er hovedimportøren af Krone maskiner i Danmark. Sidstnævnte får landbrugseleverne glæde af næste gang til efteråret:

- Vi er så heldige at have en aftale med Brøns om, at de stiller maskiner til rådighed, når

Artiklen fortsætter efter annoncen

hovedforløbseleverne skal lære om bigballepressere. De har udstyr, vi ikke selv råder over på skolen, så det er bare rigtig godt, at de vil hjælpe os på den måde, siger Tommy Dam, der også selv har stort udbytte af det tætte samarbejde med erhvervet.

- I foråret fik jeg for eksempel lov til at komme i lære hos Yding Maskiner, hvor montør Per Richter fik klædt mig på til at varetage undervisningen i klargøring og indstilling af netop bigballepresserne, og det var enormt givtigt. Som underviser skal jeg jo også gerne lære noget nyt en gang imellem.

Kurset i bigballepressere kommer til at indeholde undervisning i vedligehold, lokalisering og retning af småfejl under brug, vintereftersyn og klargøring og fordeler sig med 16 timer på 1. hovedforløb og 16. timer på 2. hovedforløb.