Jeg blev ærligt talt helt stolt, når jeg bevægede mig rundt i og omkring Allinge og mærkede, hvordan folk nu tydeligvis ser de positive sider af landbrugsdriften. Tidligere har man nærmest fokuseret på nødvendigheden af at lukke vores erhverv, i dag taler mange om, hvor dygtige vi er i dansk landbrug, og de ved også, at sådan ser man ligeledes på os ude i den store verden. Man diskuterer måske nok behovet for at spise mindre kød af hensyn til klimaet, men man sætter ikke længere spørgsmålstegn ved, om vi stadig bør have en stor fødevareproduktion i Danmark.

Takket være blandt andet min egen organisation Bæredygtigt Landbrug får vi landmænd nu omverdenens respekt fremfor medlidenhed/underkastelse. Nu er der ikke længere fokus på at flytte produktionen ud af landet. Folk ved godt, at verden ikke bliver et bedre sted af at producere fødevarerne i mindre miljø- og klimavenlige lande, og at den internationale efterspørgsel jo vil være der uanset hvad.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Den positive trend fra Bornholm kan forhåbentlig inspirere de forhandlere, som i denne tid diskuterer nyt regeringsgrundlag og kommer til at sætte retningen for den fremtidige landbrugspolitik.

Hverken landmand, samfundsøkonomi eller eksport vil nyde godt af at stække dansk landbrug med yderligere restriktioner. Vi risikerer også at forværre både miljøet og klimaet på globalt plan, hvilket jo ikke ligefrem ligger i tidsånden.