Regningen ender ifølge professor Finn Østrup fra Copenhagen Business School hos den almindelige forbruger som dyrere banklån og endnu lavere renter til dem, der har penge på kontoen. Det skriver Ekstra Bladet.

Til en begyndelse tvang Finanstilsynet i december bankerne og kreditforeningerne til ikke længere at overvurdere værdien af den landbrugsjord, der ligger til sikkerhed for deres udlån.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu er Finanstilsynet så på rundrejse til bankerne for at tjekke, om deres udlån til landbruget stadig er tilstrækkeligt sikret i jordens værdi. Det har allerede medført, at Vestjysk Bank har bebudet nye tab på 550 millioner kroner, mens Spar Salling Sparekasse må øge sit forventede tab med 16,6 millioner kroner, og Sparekassen Hobro med yderligere 60 millioner kroner.

Kreditvurderingsbureauet Standard & Pours vurderede i 2011, at der vil komme en ny bølge af bankkrak, som vil ramme 15 danske banker og sparekasser.

- Det er den bølge, vi nu ser tage fart, siger Finn Østrup uden dog at ville sætte tal på antallet af bankkrak.

- Mange banker, også de store, står til store tab på deres udlån til landbruget. For samtidig med, at landmændenes kreditværdighed nu er faldet, fordi deres jord er mindre værd, tjener de stort set ingen penge, siger han til Ekstra Bladet.