Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Landbruget taber 6,4 mia. kr.

Af ame - 9. aug. 2018 KL. 07:41

Tørken rammer hårdere end hidtil antaget. L&F vurderer at regningen ender på 6,4 milliarder kroner.

Det er den værste tørke i mere end hundrede år, og landbruget står til at tabe 6,4 milliarder kroner. Sådan lyder et nyt estimat fra Landbrug & Fødevarer, der i dag afholder krisemøde på Axelborg.

Situationens alvor bør få alarmklokkerne til at ringe hos enhver ifølge formanden, Martin Merrild.

citat startcitat start

Høsten slår fejl, vi mangler foder til vores dyr og udsigterne til at kunne så efterafgrøder er ringe. Vi er vant til udsving, men denne gang overgår virkeligheden fantasien.

Martin Merrild - formand for L&F

citat slutcitat slut

- Høsten slår fejl, vi mangler foder til vores dyr og udsigterne til at kunne så efterafgrøder er ringe. Vi er vant til udsving, men denne gang overgår virkeligheden fantasien. Det her, er der ingen, der kunne have forudset eller forberedt sig på, siger Martin Merrild.

Opjustreret tabstal

Hos Landbrug & Fødevarers videnscenter, Seges, har man nu opjusteret sit estimat for landbrugets tab som følge af tørken. Den tidligere vurdering lød på et tab for heltidslandbruget på 4,5 milliarder kroner. Det tal er nu hævet til 5,4 milliarder kroner - altså en stigning på 900 millioner. Det samlede tab for landbruget vurderes nu at blive 6,4 milliarder kroner.

- Vi får løbende høstresultater ind fra hele landet, og med de indberetninger, vi har modtaget indtil nu, må vi konstatere, at der ser værre ud for landbruget end hidtil antaget. Vi taler om et samlet tab for dansk landbrug på hele 6,4 milliarder kroner, siger Ejnar Schultz, Innovationsdirektør hos Seges.

Flere forslag

Der er aldrig før målt så høje temperaturer i maj, juni og juli, og der er aldrig før målt så lave mængder nedbør. Det til trods for, at man har kunne måle begge dele siden 1874.

Landbrug & Fødevarer er i dialog med politikere og myndigheder for at mindske konsekvenserne af tørken:

- Vi har en lang række forslag til initiativer, der skal hjælpe nu og her i forhold til eksempelvis foder og efterafgrøder, og jeg vil gerne kvittere for de gode tilkendegivelser, jeg har hørt fra miljø- og fødevareministeren her til morgen. Men tørken kommer også til at sætte langvarige spor på likviditeten hos mange landmænd. Derfor arbejder vi blandt andet for en annullering af jordskatter, siger Martin Merrild.

I dag samles formændene for landets landboforeninger til et krisemøde hos Landbrug & Fødevarer.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame