Da uforudset vejrlig ramte landbruget hårdt i sommeren 2018, gik der ikke længe, før erhvervet efterspurgte kompensation fra staten. Men det er der ikke grund til at regne med på ryggen af gårsdagens britiske nej til Brexit-aftalen med EU. Det til trods for alt peger på, at det dermed bliver sværere at være dansk landmand. Direktør for Landbrug og Fødevarer Anne Arhnung uddyber.

- Nej, vi går ikke efter en kompensation på den måde. Vi har et godt samarbejde med miljø- og fødevaremyndighederne om at sætte ekstra ressourcer ind, så vi kan opretholde et marked, hvis det bliver en hård Brexit, men der er ikke tale om direkte støtte, lyder det fra direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nej, vi går ikke efter en kompensation på den måde.

Direktør Anne Arhnung

Landbrug & Fødevarer

Hjælp til certifikater

Dog bør politikerne holde sig for øje, at der bliver behov for hjælp på anden måde, påpeger direktøren.

Hun efterspørger bland andet en eksportkonsulent, som kan varetage den vitale opgave, der bliver, at få de fornødne eksporttilladelser i stand.

- For at vi kan opretholde de bedst mulige relationer til Storbritannien fremadrettet, bør man oprette en såkaldt statskonsulentstilling - en landbrugs- og fødevareekspert - på det britiske marked for at understøtte og opretholde de kommercielle og politiske relationer. Samtidig er det afgørende, at der er den nødvendige finansiering til arbejdet med eksportcertifikater i fødevarestyrelsen, siger Anne Arhnung.

Svært at se på udefra

Storbritannien køber hvert år landbrugsvarer for 12 milliarder kroner ifølge L&F. Og uden en skilsmisseaftale betyder Brexit nye og mere vanskelige samhandelsregler. I Landbrug og Fødevarer forbereder man sig sammen med Miljø- og Fødevarestyrelsen på kunne håndtere de nye vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har i fødevareklyngen længe været i gang med at forberede os på en hård Brexit, og det arbejde fortsætter, lyder det fra Anne Arhnung, som understreger, at det fortsat vil være en svær tid for fødevareproducenterne.

- Vi holder vejret, for Storbritannien er et vigtigt marked for os. Det er svært at se på udefra, for vi er ikke en del af det og kan ikke gøre noget ved beslutningen, men vi er alligevel involverede, siger Anne Arhnung.

Ser efter nye muligheder

I så fald, at det skulle blive en hård Brexit, vil L&F i stedet kigge udad for at finde andre afsætningsmuligheder.

- Vi vil sætte ind med ekstra fokus på nye markeder og nye afsætningsmuligheder for vores produkter. Det vil især være de asiatiske markeder i Kina, Japan, Sydkorea, Vietnam, som vi allerede har stort fokus på, men ved en hård Brexit vil vi styrke det fokus for at skabe nye afsætningsmuligheder, forklarer Anne Arhnung, som dog stadig har de positive briller på.

- Jeg synes, man har lov at være optimistisk, for det kan næsten ikke passe, at man ikke kan finde en fornuftig løsning, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Storbritannien står til at skulle forlade EU om godt to måneder - 29. marts.