De seneste års positive udvikling i landbrugets økonomi fortsætter. Heltidslandmændene ventes i 2013 i gennemsnit at kunne notere et plus på godt 810.000 kroner, mens driftsresultatet i 2014 forventes at lande på 921.000 kroner. Det viser den nye indkomstprognose, som Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer står bag. Driftsresultatet viser resultatet før aflønning af ejerens arbejdskraft og egenkapital.

- Indtjeningen er på et historisk højt niveau. Aldrig før har landbrugets samlede indkomst tre år i træk ligget så højt som i perioden 2012-2014, siger Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef i Videncentret for Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Årsagen til de flotte tal er primært, at priserne på landbrugets produkter er steget. Senest er også prisen på mælk steget på grund af et fald i produktionen forårsaget af kulde og tørke i nogle af de store mælkeproducerende lande samt fortsat voksende efterspørgsel, især fra Asien. Dertil kommer de historisk lave renter, der medvirker til at begrænse virksomhedernes finansielle omkostninger.

Tilsammen betyder det, at mælkeproducenterne oplever en solid fremgang efter en række vanskelige år. Prognosen forudser, at det gennemsnitlige resultat for en mælkeproduktion bliver på 557.000 kroner i 2013, og det stiger til 742.000 kroner i 2014.

Nu kan der investeres

Den stigende indtjening betyder, at landmændene nu har bedre mulighed for at konsolidere sig eller foretage investeringer.

- For landmænd med høj gæld vil det være oplagt at bruge den forbedrede indtjening til at høvle af på gælden, få et større økonomisk råderum til fremtidig udvikling og på den måde komme ind i en god cirkel, lyder vurderingen fra Klaus Kaiser.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer, håber, at prognosen giver landmændene bedre mulighed for at finde finansiering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er afgørende nødvendigt, at vi kan investere, udvikle og fremtidssikre bedrifterne. Det har gennem længere tid har været meget vanskeligt at få bankerne med på investeringer, men bedre bundlinje i sektoren bør give bedre mulighed, når man sidder i banken, og forhåbentligt kan de seneste års gode regnskaber og positive prognoser være med til at overbevise den finansielle sektor om, at det er værd at investere i landbruget, siger Martin Merrild.

Prognoserne for landbrugets økonomiske resultater udarbejdes af Videncentret for Landbrug og Landbrug & Fødevarer. Prognoserne udkommer fire gange om året og dækker en fremtidig periode på halvandet til to et halvt år.