Som abonnent på fagbladene Hyo, Agro samt Bovi får du helt gratis adgang til Agrar+, som er et magasin til tablet. I Agrar+ finder du artiklerne fra de tre fagblade plus ekstra stof. I marts udgaven har Agrar+ set nærmere på landbrug i den tidligere østblok og har besøgt landbrug i både Rumænien samt Bulgarien.

Rumænien og Bulgarien er to lande, som er i voldsom fremgang inden for landbrug. Udbytterne stiger for hvert år, og snart skal vi ikke blot bekymre os om, hvorvidt kornhøsten i Frankrig slår fejl eller ej - allerede om fem år kan en rekordhøst i Rumænien give vanskeligheder for de danske landmænd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

25 års fremgang

Siden Sovjetunionen brød sammen for 25 år siden har det været en hård rejse at få sat gang i hjulene på de mange tidligere statsejede landbrug, og nu er udbytterne begyndt at stige til acceptabelt niveau på noget af det bedste landbrugsjord i verden, som primært ligger i Rumænien og Bulgarien.

Efter murens fald blev samtlige statslandbrug delt op i jordlodder på én hektar stykket og delt ud til de tidligere ansatte på de mange landbrug.

Flere forretningsmænd greb chancen og begyndte at opkøbe jordlodder, og det foregik ofte med handler under bordet og med mord på ejer og lignende, som stod i vejen for opkøb. I Rumænien blev flere jordlodder solgt, uden ejeren blev orienteret.

Mange jordlodder stod også uden ejer, da mange tidligere statsansatte på de mange landbrug benyttede sig af chancen og rejste fra landet, da grænserne blev åbnet.

- Det giver os et problem i dag, da der ved køb af ejendomme ikke er hundred procent sikkerhed for, om ejendommen ejer al jorden selv, eller om nogle enkelte hektar måske tilhører andre, fortæller Mihai Rausser, som er afdelingsleder hos Titan Machinery, som er verdens største Case IH-forhandler i Amerika og har åbnet afdelinger i både Bulgarien og Rumænien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i Agrar+, hvor vi har besøgt to store bedrifter, som fortæller om nogle af de udfordringer, som ligger i at drive landbrug i de to lande.

Bulgarien

Med et areal på 11,1 million hektar dyrkes 2,9 millioner hektar med landbrug. Befolkningen tæller 7,4 millioner og er stadig stigende siden 1990. 35 procent af arealet består af bjerge og bakker og er derfor ikke muligt at opdyrke til landbrugsjord.

De vigtigste markafgrøder ligger i to bælter, som strækker sig på tværs af landet. Klimaet kan godt være en udfordring i landet, da gennemsnittemperaturen om vinteren ligger på 1 grad og 30 grader om sommeren. Der kommer i gennemsnit 400 millimeter regn om året. 2014 blev dog det vådeste år i 120 år, hvor der faldt 600 millimeter regn, og mange landmænds marker druknede, og flere steder blev brede hjul og bælter en løsning for at redde høsten. Bulgarien er den niende største producent af solsikker.

 

Rumænien

Med et areal på 23,8 millioner hektar er landet dobbelt så stort som Bulgarien. Befolkningen tæller 22 millioner mennesker, og landet er groft sagt delt op i 33 procent bjerge, 33 procent bakker og 33 procent frugtbar landbrugsjord. I alt giver det et muligt landbrugsareal på 14,6 millioner hektar, men der er kun opdyrket 65 procent svarende til 9,3 millioner hektar. I Europa er Rumænien på nuværende tidspunkt det tredje største hvedeland i Europa og ligger i skrap konkurrence med Frankrig og Polen om at være den anden største producent af solsikker.