De vandplaner, som miljøminister Kirsten Brobøl (S) for nyligt præsenterede, minder for meget om de gamle vandplaner, og de er stærkt fejlbehæftede.

Sådan lyder det fra direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen, der er gået i gang med at udarbejde en klage over vandplanerne til Natur- og Miljøklagenævnet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Da Folketinget har afskåret erhvervsorganisationer fra at klage, skal der findes nogle landmænd og klages på deres vegne.

Skabelonen for klagen er den samme som ved det seneste angreb på vandplanerne. Klagens genstand er såkaldte tilblivelsesmangler.

Flemming Nør-Pedersen fortæller om hovedpunkterne i klagen:

- Undervejs i processen er der begået væsentlige retslige fejl: Det gælder i forhold til forarbejdet til klassifikationen af vandløbenene. Det gælder i forhold til, at Naturstyrelsen ikke har iagttaget proportionalitetsprincippet, det gælder i forhold til, at der forud for klassifikationen ikke er foretaget den vurdering, der burde være foretaget efter den dagældende miljømålslov paragraf 15, og det gælder i forhold til, at Naturstyrelsen ikke efter vores vurdering har iagttaget det her officialprincip eller undersøgelsesprincip. Endelig synes vi, det er vigtigt, at få påklaget de her vandplaner til Natur- og Miljøklagenævnet, fordi de har karakter af retslige afgørelser, fordi man som landmand kan slå op og se: "nå, det her vandløb kalder de naturligt, selvom det er stærkt modificeret".

Mens klagen til Natur- og Miljøklagenævnet repræsenterer den ene mulighed for at angribe vandplanerne, så er der også mulighed for at stævne staten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er næste led i vores strategi, siger Flemming Nør-Pedersen.

- Vi indgiver en stævning mod staten ved byretten i Vestdanmark med henblik på at få den henvist til Vestre Landsret, fordi vi vil gøre gældende, at den er principiel.

Som sidst sker det i samarbejde med miljøadvokat Håkun Djurhuus.

Klagen arbejdes der allerede på, da fristen er fire uger, mens fristen for stævningen er seks måneder.