Det svinger fra sogn til sogn, ja nærmest fra mark til mark. Nogle steder bider tørken hårdt, andre steder er udbytterne i korn gode - og næsten oppe på et normalt niveau.

Det forklarer planteravlsrådgiver Nis Callesen, LandboSyd, som dagligt har kontakt med planteavlere fra hele området. Det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Skal vande tidligt

Han mener, at læren af den tørre sommer er, at kommer man blot en uge for sent i gang med at vande, så kan det været svært at rette op på afgrøderne.

- Det gælder derfor om at komme i gang med at vande tidligt og så ellers blive ved med at vande, siger han.

Også prioriteringen mellem afgrøder om marker er ifølge ham vigtig.

- Fokus skal være på at sikre foder til egen husdyrproduktion og at skifte afgrøde i takt med udviklingen og vejrets luner. Mange har måttet sande, at det ved høje temperaturer kun har været muligt at holde græsset grønt, men at udbyttet ikke er fulgt med, hvorfor det har været vigtigere at fokusere på eksempelvis at vande majsen optimalt, siger Nis Callesen.

God vækstsæson

For den rene planteavler kan det have været en god vækstsæson trods tørken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis vinterafgrøder blev vel-etableret i efteråret og kom godt i gang i foråret samt fik glæde af nogle regnbyger hen over sommeren, har udbytterne været gode. Det har været tilfælde i nogle egne af Sønderjylland. Samtidig er priserne på afgrøderne steget meget, og høsten har været nem og forholdsvis billig, siger han.

Mangler foder

- Omvendt mangler mange kvægbrugere grovfoder, og økologerne er generelt hårdt ramt. Der har ikke været græs til køerne, og derfor har de taget fat på ensilage fra det første græs-slæt. De kommer til at mangle dette foder senere, siger Nis Callesen.

Mange har, ifølge Nis Callesen, forsøgt at bjærge erstatningsfoder i form ensileret korn (helsæd) og halm for på den måde at klare sig igennem til foråret, men der tale om erstatningsfoder, der ikke altid vil være en fuldgod erstatning.

Skal have gylle bragt ud

Nis Callesen konstaterer også, at der ikke er kørt den normale mængde gylle på de tørre græsmarker i løbet af sommeren.

- At der ikke er kommet så meget regn i løbet af perioden bevirker, at gylletankene endnu ikke er fyldt helt op, men der vil være behov for at få udbragt gylle til græsset i løbet af efteråret, så der er plads til vinterens produktion. Vi kan også håbe på, at vi får noget regn, så det bliver muligt at etablere vinterraps, der traditionelt tildeles svinegylle i august, så også svineproducenterne får luft i gylletankene, siger han.