Landbrugets krise og aktuelle problemer kommer til debat, når Østjysk Landboforening, Landboforeningen Odder-Skanderborg og Vejle-Fredericia Landboforening tirsdag den 13. januar fra 13.15 til 15.15 holder medlemsmøde i Landbrugets Hus i Horsens.

Her kan landmændene høre den administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup, og formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrilds bud på situationen, og de kan få lejlighed til at stille spørgsmål og debattere med toppen af L&F.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Situationen bliver værre og værre i disse uger, og vi oplever lige nu, at bankerne slår alarm. Mange landmænd er i en uholdbar situation og ved ikke, hvad fremtiden bringer, siger Henrik Nielsen, formand for Østjysk Landboforening.

Det startede så godt

Det hele så ellers ganske positivt ud i begyndelsen af 2014 med lav rente og fornuftige afregningspriser, men det stoppede i sommer på grund af Ruslandskrisen. Det går heller ikke godt med mælkepriserne.

- Samtidig slås vi med nationale gødningsregler, som gør det svært at få en god økonomi i planteavlen, siger Henrik Nielsen, der trods de mange udfordringer håber, at bankerne vil bevare roen og deres fokus på, at der på den lange bane fortsat er muligheder for landbrugserhvervet.

- Landbrug & Fødevarer har bedt regeringen om at gribe ind med en Ruslandspakke, hvor vi peger på en række indsatsområder, der kan sikre at flest mulig landmænd kan overleve krisen. Vi beder om hjælp til selvhjælp, så vi kan få styrket vores konkurrenceevne.

Naturplan får konsekvenser

Henrik Nielsen siger, at han som formand føler sig forarget over beslutningen om Naturplan Danmark, hvor der overordnet sættes indsatser i gang for omkring seks mia. kr. frem mod 2020.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det får store konsekvenser for landbruget. Man vil skabe sammenhæng i naturen, og der lægges op til naturindsatser, som bl.a. går ud på, at man kan bade i seks udvalgte søer. Vi har det fineste badevand ved vore kyster, og det er voldsomt, at man nu vil bruge så store beløb på badesøer i en tid, hvor landbrugserhvervet lider hårdt.

- Jeg savner politisk opbakning til erhvervet og er samtidig også stærkt utilfreds med, at erhvervet skal bøde samlet set omkring to mia. kr., fordi landmændene ikke må tildele planterne den gødning, de har brug for.

- Har vi virkelig råd til at føre den form for politik over for et erhverv, der kan bidrage med vækst og arbejdspladser?

Det, og meget andet, får landmændene mulighed for at debattere tirsdag eftermiddag, hvor Martin Merrild og Karen Hækkerup fortæller om det politiske arbejde.