Den forventede omsætning fratrukket det ønskede overskud skal bestemme budgetårets omkostninger. Så kort og konkret kan budgetprocessen hos Landbo Limfjord beskrives. Det skriver landboforeningen i en pressemeddelelse.

- Den gængse tilgang til budgetlægning blandt mælkeproducenter og rådgivere har været, at produktionsomfanget ganget med den forventede mælkepris fratrukket de forventede omkostninger har bestemt det budgetterede resultat. Metoden med at lade det ønskede resultat fastsætte omkostningerne frem for at lade omkostningerne fastsætte resultatet betyder, at det er resultatet, der bestemmer omkostningerne og ikke omvendt. I første omgang kan det lyde irrelevant, men fokus bliver ændret, og metoden er udbredt og kendt inden for økonomistyring som ?target costing?, fortæller økonomikonsulent Jakob Jessen, Landbo Limfjord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den for nogle usædvanlige budgetproces efter principperne i ?target costing? indgår i et forskningsprojekt på Aarhus Universitet og vil blive fulgt af lektor Morten Jakobsen fra Aarhus Universitet, der vil anvende erfaringerne i et forskningsprojekt omkring økonomistyring blandt mælkeproducenter, oplyser Landbo Limfjord.