- Det er dejligt, at I bedst kan lide mine gulerødder, men det vigtigste er, at vi får udbredt budskabet om, at vi her på Lammefjorden dyrker verdens bedste grønsager, sagde Flemming Risegaard til publikum på Faarevejle Fri- og Efterskole, som havde givet flest stemmer til hans gulerødder blandt de tre finalister.

Grand Cru kåringen arrangeres af Lammefjordens Grøntsagslaug og har fundet sted, siden lammefjordsgulerødderne i 1996 fik EU's kvalitetsstempel BGB, Beskyttet Geografisk Betegnelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

1.200 ton

Flemming Risegaard dyrker 20 hektar med gulerødder, hvilket giver en produktion på cirka 1.200 tons. I alt dyrker producenterne på Lammefjorden cirka 300 hektar gulerødder, svarende til cirka 25 procent af den danske produktion.

Gulerødderne tages op i disse uger for at blive lagt på kølelager. Det samme gør den anden store afgrøde, lammefjordskartoflerne. Her har dyrkerne selv kåret årets bedste, en Exquisa salatkartoffel dyrket af Anders Kristensen. Den var der også smagsprøver i aftes. Også lammefjordskartofler har nu opnået EU-prædikatet BGB. I alt producerer dyrkerne cirka 42 millioner kg kartofler. Den danske produktion af spisekartofler er på cirka 510 millioner kg.

Støtter brysterne

I disse uger sælges gulerødder og kartofler fra Lammefjorden i særlige poser til støtte for Kræftens Bekæmpelses kampagne, Støt Brysterne. Projektleder Selina Sørensen kvitterede for opbakningen på vegne af Kræftens Bekæmpelse. Det er første gang i Støt Brysternes 12-årige historie, at grønsagsproducenter er med som partnere. For hvert solgt pose går 50 øre til Støt Brysterne. Årets kampagne slutter med udgangen af oktober.

Særlig jord

Den inddæmmede del af Lammefjorden udgør cirka 5.000 hektar. Tørlægningen begyndte i 1873. Audebodæmningen blev lukket året efter, og i 1938 blev den sidste rest af en sø midt på den gamle fjordbund tørlagt. Det er de særlige jordbundsforhold, der gør Lammefjorden særligt egnet til at dyrke kartofler, gulerødder og rodfrugter i øvrigt.