Mange biogasanlæg får majs til anlægget transporteret over store afstande - ofte så store, at der sættes lastbiler ind på ruterne. Det kan ofte være besværligt først at bjerge majsen i marken og derefter lave en omlæsning til lastbiler.

Tyske Ropa, som egentligt er kendt for roeudstyr, melder sig nu på banen med en ny-ombygget maskine til netop det formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den selvkørende rense- og læssemaskine til roer, Maus, kan med en mindre ombygning gøres klar til læsning af eksempelvis majs:

- Med en læssekapacitet på op til 15 kubikmeter i minuttet, kan der hurtigt læsses majs fra marken, fortæller Maximilian Englbrecht, marketing hos Ropa.

Ropa har til sæson 2014 haft 10 Maus-læsseren ude og kører med udstyr til læsning af majs.

- Ombygningen er faktisk begrænset, først og fremmest bliver front-aggregatet ombygget til det mere løse materiale, dernæst erstattes rensekæderne med transportbånd, så majsen kan transporteres til lastbilerne uden at falde igennem.

Læsning af flis

Foruden læsning af biomajs, så kan maskinen faktisk læsse stort set alle formere for fint materiale:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det vil også give mening med græs eller helsæd til biogasanlæg, men maskinerne kan også udnyttes i vinterperioden med eksempelvis læsning af træfils, påpeger Maximilian Englbrecht.