Første august 2017 trådte den nye Husdyrlov i kraft, og 1,5 år efter er der stadigvæk en del, der ikke har udnyttet mulighederne i loven.

Vi ser blandt andet, at der er flere husdyrproduktioner, som har gamle tilladelser med lav afgangsvægt på slagtesvin, eller en anden ind- og afgangsvægt på smågrise. Dette skal så typisk efter kommunernes tilsyn tilrettes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved at gøre brug af den nye Husdyrlov, vil man i stedet for at have en tilladelse til antal dyr, dyreenheder og en bestemt ind- og afgangsvægt, få en tilladelse til kvadratmeter produktionsareal. Dette betyder, at der gives en tilladelse til kvadratmeter, og på de kvadratmeter må der så produceres, det man kan køre igennem anlægget afhængig af effektiviteten i produktionen. Dette giver en fleksibilitet, også hvis man vil veksle mellem smågrise og slagtesvin, eftersom det også er muligt at vælge fleks grupper i systemet.

For at kunne gøre brug af den nye Husdyrlov skal lugtgeneafstandene til henholdsvis beboelse, samlet bebyggelse og landzone samt ammoniakdepositionen til naturområder overholdes. Vi udarbejder typisk en max produktion af ejendommen, hvorefter vi så vurderer, hvad ejendommen max kan komme op på i produktionsstørrelse.