Dyrene græssede stille og roligt i forårssolskinnet, da jeg sammen med tre folketingsmedlemmer i fredags besøgte to kødkvægsbesætninger. Formålet var dog at se på, hvordan dyrene har det, når det er koldere og mere fugtigt vejr.

Kødkvægavlerne er nemlig godt og grundigt trætte af, at myndighederne er begyndt at stille krav om blandt andet dyre og unødvendige læskure til dyr, der ellers vant til at gå ude året rundt. Jeg har selv boet på gårde med kødkvæg og har også besøgt kødkvægavlere i de hårde vintre, som vi havde for nogle år siden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Min forhåndsventning til, at kødkvægavlerne derfor aldrig vil gå på kompromis med deres dyrs velfærd blev da også indfriet i de to besætninger. Med mange års erfaring og stor kærlighed til dyrene har de indrettet foldene og etableret et beredskab, der er klar til at sikre dyrevelfærden; uanset vind og vejr. Der er derfor ingen grund til at kræve læskure til hårdføre kvægracer som Angus, Højlænder, Galloway og Hereford. Og da slet ikke til bisoner.

Nidkært regelrytteri og misforståede hensyn til de tykpelsede kreaturer vil kun skade naturpleje, produktionen af lokalt, klimavenligt oksekød samt glæden ved at bo på landet med egne husdyr.