Hvornår kan det bedst betale sig at udskifte den gamle traktor med en ny? Det er et spørgsmål, rigtig mange stiller sig selv, og nogle kører en fast udskiftningsstrategi, mens andre ikke har en.

- Generelt skal vi i langt højere grad til at overveje, om det ikke er en bedre forretning at køre længere med vores traktorer, end vi i forvejen gør, spørger Christian Rabølle, konsulent hos sjællandske Vkst, som påpeger, at mange traktorer sagtens kan køre 10.000 timer eller mere uden problemer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterhånden som flere og flere begynder at indtaste data fra bedrifterne, begynder systemet at blive ret værdifuld.

- Christian Rabølle, konsulent Vkst.

- Naturligvis vil der altid være en bedrift, som en har en traktor, der vil eksplodere efter måske 4.000 timer, men vi skal bestemt ikke til at udskifte vores traktorer allerede ved 4.000 timer, slår konsulenten fast.

Han opfordrer til, at man satser på de gode og driftsikre modeller på markedet, og lader dem køre i mange flere timer, end tilfældet er i dag.

Bag traktoren

- Hvis man kigger på værditabet på en traktor, så vil den ved eksempelvis 4.000 timer være helt nede på halv værdi. Derfor bryder jeg mig ikke om, at nogle bedrifter bytter traktoren ud, når der måske alligevel skal nye dæk på traktoren. Kapitalomkostninger falder hurtigere over årene end vedligeholdes-omkostningerne på de gode modeller, og derfor kan man sagtens fortsætte med traktorerne, til de når 10.000 timer og gerne mere.

Konsulenten opfordrer i stedet til, at man sætter pengene i såmaskine, sprøjte og mejetærskere frem for traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange traktorer har alligevel en kaskoforsikring, som dækker i otte år, og så skal traktoren mindst køre i de otte år. Desuden kan man måske overveje at bygge autostyring på en ældre traktor, som måske har gået 5.000 timer. Hvis traktoren får et nyt luftsæde og fire nye dæk er der måske 5.000 timer igen i den traktor, fortæller han.

Men han påpeger dog, at det kommer an på hvilken model der er tale om, og hvordan finder man så ud af, hvilken model man skal satse på?

Samlet overblik

For et par år siden gik det sjællandske rådgivningsfirma i luften med 'Maskinbasen', som er en portal på nettet, hvor man forsøger at samle erfaringer og fakta fra regnskaber med et overblik over vedligeholdelsesomkostninger - ikke bare for traktorer, men for alle maskiner på bedriften.

- Efterhånden som flere og flere begynder at indtaste data fra bedrifterne, begynder systemet at blive ret værdifuld, når man eksempelvis vil undersøge, hvor den bedste økonomi ligger ved eksempelvis traktorer, fortæller Christian Rabølle.

I databassen ligger der på nuværende tidspunkt erfaringer fra 419 traktorer fra stort set alle producenter, og tallene kan fortælle mange værdifulde oplysninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I databasen kan man trække et gennemsnit for hver eneste traktorserie, og hvis vi eksempelvis kigger på John Deere 7030-serien, så er der 37 traktorer i databassen, hvor man kan se gennemsnittet ligger på 44,29 kroner i timen. Når man dykker ned i tallene, er der naturligvis bedrifter, som både ligger over og under den pris, men noget der er lige så interessant er brugererfaringerne.

Forebyg reparationer

Christian Rabølle fremhæver brugererfaringerne på siden, som et rigtig godt redskab i jagten på den helt rigtige traktormodel.

- Jeg opfordrer altid alle brugere til ikke at være anonyme, for når de tilføjer kommentarer omkring de enkelte modeller, så kan det være muligt at få uddybet erfaringerne fra modellerne, for på den måde at danne sig et grundlag for et eventuelt køb.

- Én ting er det økonomiske i kroner og øre til vedligehold på en traktor, men noget helt andet er, at mange reparationer måske kan forebygges. Eksempelvis kender vi til en modelserie, hvor lejerne i forakslens slutdrev ikke er de stærkeste, og derfor let kan blive smadret ved kørsel med tvillingmontering på foraksel, men nogle erfaringer fortæller os i databasen, at hvis man eksempelvis får skiftet olie i tide, eller simpelthen spænder lejerne sammen en gang om året kan redde en sådan reparation - og det er ofte mange penge, der kan spares ved at lave det forebyggende arbejde, fortæller Christian Rabølle.