Som direktør for en erhvervsorganisation oplever jeg ofte, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved mine holdninger. Men det er en del af det med at have forskellige interesser, at man ikke altid er enige.

Værre er den tendens, som vi for tiden oplever i forskellige debatter, hvor man lader følelserne tage overhånd og glemmer at kigge på fakta.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det ser vi helt aktuelt i debatten om, hvorvidt EU skal forlænge godkendelsen af ukrudtsmidlet glyphosat, som mange af vores landmænd bruger til at bekæmpe ukrudt og sikre deres høst.

Her er det lykkedes modstanderne af midlet at skabe så meget frygt og tvivl, at man helt glemmer, at vi rent faktisk har myndighederne til at sørge for kontrol og sikkerhed.

Man argumenterer stik imod EU's fødevaresikkerhedsagentur EFSA, der har undersøgt og konkluderet, at glyphosat er sikkert at bruge både for miljø og sundhed.

Store konsekvenser

For landmændene har denne opblæste frygt for et middel, der er godkendt og strengt kontrolleret af myndighederne, store konsekvenser.

For hvis den frygt ender ud i en udfasning af glyphosat, vil der sprænge en bombe under landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi vil for eksempel ikke være i stand til at fjerne ukrudt effektivt fra vores marker, hvilket i sidste ende vil betyde et lavere udbytte, en ringere økonomi og tilmed også en mindre klimaeffektiv produktion.

Det er en meget farlig vej at gå ned af, når man sætter spørgsmålstegn ved de kontrolmyndigheder, vi har både i Danmark og i EU.

Skræmmebillede

Vi så det også med forsiden på Coop's medlemsblad Samvirke i forrige måned, hvor man med teksten " Sprøjtegift er hverdagskost" og en mand iført gasmaske og beskyttelsesdragt fremstillede fødevarer som giftige.

Det er et helt urealistisk skræmmebillede at sætte op.

Igen glemmer man, at landmændenes brug af pesticider bliver strengt kontrolleret af myndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og deres vurdering er, at der ikke er en sundhedsrisiko.

Det er ikke fair, at man lader følelser overtage debatten og lader hånt om fakta.

For det har virkelige konsekvenser.

Og det er ikke kun i landbruget, at vi ser tendensen.

Vi ser det også med HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft, hvor mediernes massive fokus på vaccinens mulige bivirkninger har skræmt mange fra at lade deres børn vaccinere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det på trods af, at der ikke er fundet en kobling mellem symptomerne og vaccinen, og at Sundhedsstyrelsen fortsat har godkendt vaccinen og vurderet den som både sikker og effektiv.

De fleste af os mennesker, inklusiv mig selv, er ofte styret af følelser som lykke, vrede eller noget helt tredje, men det er også vigtigt, at vi i nogle tilfælde kan lægge dem til side og lade fakta tale.