EU's klimaudspil vil straffe Danmark, men Liberal Alliances klima- og fødevareordfører Carsten Bach er ikke umiddelbart bekymret. Han opfatter den nemlig kun som et udkast til forhandlinger og siger til Maskinbladet, at der kommer til at pågå ret heftige forhandlinger, hvor Liberal Alliance vil hænge regeringen i haserne for at få den til at sikre fleksibilitet i den endelige aftale.

- Det er vigtigt at sikre, at dansk landbrug får merit for den klimaindsats, der specielt foregik i årene 1990 til 2005. Det er problematisk, når EU laver en byrdefordeling ud fra basisåret 2005, fordi de Østeuropæiske lande ikke har valide måledata for deres udledning før den tid. Det er med til at straffe Danmark, og derfor vil vi være opmærksomme på at presse regeringen under de kommende forhandlinger til at sikre, at Danmark godtgøres for den tidligere indsats, siger Carsten Bach.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fair konkurrence

I sidste ende er det et spørgsmål om at sikre fair konkurrencevilkår, og Carsten Bach understreger, at hvis det bliver, som det er skitseret i det nuværende klimaudspil, vil det være konkurrenceforvridende for specielt Danmark og andre vesteuropæiske lande.

- Konsekvensen vil være at flytte landbrugsproduktion fra højt effektive lande til andre lande med mindre effektiv produktion. Som jeg hører både klimaministeren og miljø- og fødevareministeren, er regeringen meget opmærksom på problemet, og det vil vi bakke op omkring. Måske kan kvotesystemet blive mere fleksibelt, så man kan overføre CO2-kvoter til landbruget, som for Danmarks vedkommende bliver hårdt ramt, siger Carsten Bach til Maskinbladet.