Selv om Landbrug & Fødevarer umiddelbart tager godt imod landbrugets nye hjælpepakke, der blandt andet indeholder en finansfond for landbruget, advarer Liberal Alliances fødevareordfører Mette Bock mod konsekvenserne. Hun betragter nærmest initiativet som en form for politisk aflad for en mangelfuld landbrugspolitik:

- Det er endnu en særordning for landbruget. For nogle år siden forsøge man sig med Landbrugets Finansieringsbank, men det blev ingen succes, og nu laver man så en ny særordning. Det, der skal til, er en ændring af de grundlæggende rammevilkår, så landbruget igen kan begynde at tjene sine egne penge og dermed både betale gælden og finansiere helt nødvendige investeringer på almindelige vilkår, siger Mette Bock til Maskinbladet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Medarkitekter

Hun er ikke overrasket over, at Landbrug & Fødevarer støtter initiativet fra erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen(S):

- De er jo selv medarkitekter på forslaget. Det kan godt hjælpe nogen på kort sigt, hvis de står i en situation, hvor de ikke kan opnå finansiering via de eksisterende muligheder. Men det dur ikke, at man har et erhverv, som skal overleve på særordninger i det lange løb. Vi skal gøre det muligt for landbruget selv at øge indtjeningen. Der laves regler og miljøregulering, som ikke virker. Eksempelvis betyder gødskningsreglerne, at der undergødskes med 14 procent i Danmark. Planterne sulter, og der leveres dårlig kvalitet i for små mængder. Så kan landbruget selvfølgelig ikke tjene penge fortsætter LA's fødevareordfører.

Drager til udlandet

Erhvervs- og vækstministeren erkender, at det næppe er landbrug, unge vil investere i, hvis de har sparet nogle millioner kroner sammen. Og det forstår Mette Bock også godt:

- Med udsigt til ikke at kunne tjene penge på grund af rammevilkårene er der ikke noget at sige til, at unge landmænd i stedet vælger at drage til udlandet. Det er der temmelig mange, der gør. Liberal Alliance ønsker i stedet et grundlæggende paradigmeskift i den måde, landbruget reguleres på. I stedet for en detaljeret "input-styring" skal vi have "output-styring", ligesom man gør i industrien. Vi skal lade landmanden foretage en faglig vurdering af, hvilke virkemidler, der skal anvendes på hans egen bedrift. Arveafgifterne skal væk, og det samme skal al bureaukratiet. Der er ikke brug for små sukkerdryp på overfladen, som det regeringen spiller ud med, slutter Mette Bock.