Regeringen har i dag offentliggjort sin nye handlingsplan, Økologiplan Danmark. Oven på offentliggørelsen er der tilfreds med planen både hos Økologisk Landsforening og hos L & R - sidstnævnte mener dog at planen har visse mangler, når det handler om regeringens mål på EU-området.

Styrkelse af eksporten

En styrkelse af økologieksporten, mere og bedre tværministerielt samarbejde og fokus på bæredygtigheden i økologien Det er nogle af de initiativer, regeringens nye økologiplan indeholder. Initiativer der bliver budt velkommen i Landbrug & Fødevarer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regeringens nye Økologiplan Danmark kigger længere frem end 2020, og det er der brug for, hvis økologien i Danmark skal styrkes. Vi har et mål om at femdoble økologieksporten til ca. otte mia. kroner i 2040, og det mål anerkender og understøtter den nye økologiplan. Det er rigtig vigtigt, siger adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, Karen Hækkerup.

Hun fremhæver, at der ifølge planen er afsat 34 mio. kr. frem til 2018 til at styrke økologieksporten, og at eksport samtidig skal forstærkes ved ansættelsen af en eksportkoordinator med fokus på økologiske fødevarer.

- En eksportkoordinator vil give økologieksporten et løft. Det er ikke altid nok at finde de nye markeder, man skal også have hjælp til at komme ind på dem, siger Karen Hækkerup.

På hjemmefronten er Landbrug & Fødevarer især glad for, at Økologiplan Danmark både vil fremme det tværministerielle samarbejde om økologi og styrke økologien på landets landbrugsskoler.

- Økologisk produktion har berøringsflader med flere ministerier, så selvom det hører under Fødevareministeriet, kan der komme regler og love fra for eksempel miljøministeriet, der påvirker den enkelte producent. Så er det vigtigt, at ministerierne forstår at samarbejde, siger Karen Hækkerup og fortsætter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På samme måde som de forskellige ministerier skal vide noget om økologi, er det også vigtigt at fremtidens økologiske landmænd bliver rustet bedst muligt til opgaven. Så det er positivt, at regeringen vil gå i dialog med landbrugsuddannelserne om deres undervisning i økologisk produktion.

EU-mangler

Faktisk ser Landbrug & Fødevarer generelt meget positivt på den nye plan. Men når det kommer til regeringens mål på EU-området, har planen dog nogle mangler.

-EU arbejder lige nu på en ny økologiforordning for alle medlemslande. Vi ønsker, at en årlig kontrol på de økologiske bedrifter opretholdes som et obligatorisk krav i hele EU. Det krav er i fare, men bliver ikke helt løftet i regeringens plan. Økologiens troværdighed hænger i høj grad sammen med, at der bliver udført kontroller, så det håber vi regeringen vil arbejde for, siger Karen Hækkerup.

Roser fra ØL

Hos Økologisk Landforening roser man især den nye handlingsplan for dens fokus på økologisk landmænds økonomi, og dyrkningsmuligheder og fremhæver dens indsatser for flere næringsstoffer, bedre udbytter, nye proteinkilder og salgsfremme. ?Banebrydende? kalder foreningen planens involvering af andre ministerier og kommunerne som drivkræfter for økologi.

- Vi er især glade for, at Fødevareministeren og Regeringen har medtaget de mange forslag, som vores landmænd er optagede af, ikke mindst en national strategi for flere plantenæringsstoffer til økologer. Planens fokus på bedre udbytter, afsætning, nye plantesorter og proteinkilder samt nye finansieringsformer vil skabe bedre forhold for de økologiske landmænd, store som små, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bæredygtighed

Handlingsplanen sætter også midler af til arealstøtte, eksportfremme, produktudvikling og innovation hos økologer og deres virksomheder.

- Handlingsplanen sigter direkte mod styrket økonomisk- og dyrkningsmæssig bæredygtighed for økologer. Det gør økologi mere attraktiv for flere landmænd og de er meget velkomne, siger Per Kølster.

Banebrydende tiltag

Som noget helt nyt lægger handlingsplanen op til, at ikke bare fødevareministeriet, men også en række andre ministerier og kommunerne skal løfte den økologiske omstilling. Økologisk fødevareproduktion skal være vækstmotor for nye produkter, nye eksportfremstød, og nye jobs.

- Regeringens tværministerielle aspekt er banebrydende. Kommunerne og ministerier for fx miljø, klima og erhverv træffer mange beslutninger, som hver især, når de er rigtigt tænkt, kan bane vej for økologiens udvikling og afsætning. Økologer skaber resultater for det offentlige, og vi er meget tilfredse med, at det i 11. time er lykkedes at få økologernes bredere bidrag til miljø og natur anerkendt, når landbrugets nye miljøregulering færdiggøres, siger Per Kølster, og slutter:

- Jeg oplevede en solid opbakning, da jeg for nylig var til møde med de seks ministre, og vi oplever også, at kommunerne ønsker mere økologi i kantinerne, og i lokal erhvervsudvikling.