Det er ikke let at drive mælkeproduktion i Danmark, og det er bestemt ikke blevet lettere siden 2014, hvor mælkeprisen begyndte at dykke. Prisfaldet skyldes både et fald i efterspørgsel og en stor produktion.

Prisfaldet kan dog ende med at få meget store konsekvenser for det danske samfund og i særdeleshed for landbruget. Det viser nye beregninger fra Seges. Tallene viser, at det kun er 14 procent af de 3257 heltidsmælkebrug, der er i stand til at lave overskud ved den nuværende pris på cirka 2,13 kroner pr. kg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge tallene fra Seges ville 90 procent af mælkeproducenterne være i stand til at lave overskud, hvis mælkeprisen rammer 3 kroner pr. kg, som var prisen i løbet af 2013.

Aldeles uholdbart

Fra Klaus Kaiser, der er erhvervsøkonomisk chef hos Seges, lyder der en stor advarsel om, at den lave mælkepris kan få flere mælkebønder til at dreje nøglen om.

- Prisdykket er aldeles uholdbart for de danske mælkeproducenter. Også for mange andre landes mælkeproducenter er situationen alvorlig. Men selvom der på kort og mellemlangt sigt ikke er tegn på, at priserne retter sig, vil det ske på lidt længere sigt. Hvis ikke der forekommer politiske indgreb, større udbrud af sygdomme i besætningerne eller lignende, vil markedsligevægten blive genoprettet via en tilpasning af produktionen. Det vil sige på den hårde måde for mælkeproducenterne, hvor en række producenter vil blive tvunget til at standse produktionen.

International konkurrence

Klaus Kaiser slår således også på, at problemet ikke er noget, der udelukkende kan løses i Danmark, og at de danske mælkebønder fortsat vil være i konkurrence med resten af verden.

- Konkurrencen på tværs af landene foregår via forskelle i rammevilkår samt evt. krisepakker. Rammevilkårene afgør det pågældende lands generelle produktionsforhold, og her kan der være væsentlige forskelle mellem landene. Jo bedre rammevilkår samt evt. krisepakker, desto større er sandsynligheden for, at det pågældende lands landmænd bliver blandt dem, der klarer sig igennem krisen. Og vice versa, skriver han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den hårde internationale konkurrence kan i sidste ende betyde, at danske mælkeproducenter må lukke.

- Givet de meget forskellige forudsætninger inden for landet og de vanskelige nationale rammevilkår, der sætter "bundniveauet", er det samlet set ikke usandsynligt, at danske mælkeproducenter i betydelig grad vil komme til at tage del i den forestående produktionstilpasning blandt verdens mælkeproducenter, skriver Klaus Kaiser.