Når vi som landmænd skal vælge sorter til vores markplan, er det ikke helt ligegyldigt, hvilke vi vælger. Der er flere faktorer at tage hensyn til, såsom hvad vi skal bruge afgrøden til: brød, malt eller foder? Dernæst vil vi gerne have en sort med et stabilt udbytte gennem flere år, en sort, der er resistent og modstandsdygtig overfor sygdomme.

Men inden de forskellige sorter overhovedet når ud på marken, har der været et stort forarbejde med at finde lige netop de sorter, som har de ønskede egenskaber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af de steder, hvor de kender til dette arbejde er hos Sejet Planteforædling øst for Horsens. Agro har besøgt dem for at høre mere om det arbejde, som ligger bag forædling, og hvilke parametre de arbejder udfra.

- Vi forædler for at udvikle de bedste sorter med de rigtige egenskaber for at lave det bedste brød, øl eller korn med den højeste foderkvalitet. Al vores tid bruger vi på nye produkter. Hvis vi ikke udvikler, afvikler vi. Vi skal hele tiden være med fremme, ellers kommer vi bagud i forhold til vores konkurrenter, siger Birger Eriksen, direktør hos Sejet Planteforædling.

- Det kræver meget arbejde at udvikle og finde nye sorter. Men vi har gennem årene løbende investeret i specialudstyr både inde på laboratoriet og i maskinerne til marken. Det er sket for, at vi kan optimere og effektivisere forædlingsprocessen, fortsætter han.

Ligesom vejret skifter, opstår der også udfordringer, klimaændringer, sygdomme, rammevilkår med mere, som de i forædlingen skal forholde sig til. Men arbejdet det begynder i generne.

- Første skridt i forædlingsprocessen er i laboratoriet, hvor sorterne udvælges udfra de ønskede egenskaber, vi gerne vil have krydset ind, siger Birger Eriksen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Agro, der udkommer på torsdag den 11. maj kan du blive meget klogere på forædling og komme med bag kulissen hos Sejet Planteforædling. Samt hvilke teknikker de benytter, og kan komme til at benytte i fremtiden.

Men allerede nu kan du læse artiklen gratis ved at klikke her:

t