Regeringen har ikke fået gennemført et eneste af de store indgreb fra den 20 måneder gamle plan ’Grøn vækst’, der skulle gøre dansk landbrug mere miljøvenligt. 

Sådan lyder kritikken fra oppositionen og Danmarks Naturfredningsforening ifølge Politiken.dk:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til gengæld har landmændene allerede indkasseret næsten alle gevinsterne i Grøn vækst – de har fået en skattelettelse på en halv milliard kroner om året, og landbrugsloven er ændret, så der er færre begrænsninger, når der gælder ejerskab og gårdenes størrelse. 

Danmarks Naturfredningsforening kalder planen "en gavebod" for landbruget. Oppositionen i Folketinget taler om et forløb, der "ikke er kønt".

Ingen store miljøforbedringer gennemført

Ifølge Grøn vækst skal der laves vand- og naturplaner, som kan skabe bedre vandmiljø og sikre naturen.

Der skal etableres 10 meter brede bræmmer, hvor der ikke gødes og sprøjtes langs alle vandløb og søer, og der skal indføres højere afgift på sprøjtegifte og sikres lavere udslip af ammoniak til følsomme naturområder.

Men landmændene er indtil videre sluppet for de grønne krav.Mange af de nødvendige lovforslag er nemlig ikke blevet fremsat eller er gået i stå.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En aftale mellem regeringen og kommunerne om, at der skal oprettes flere vådområder, er dog på plads, men der er endnu ikke sat konkrete projekter i gang. Og så er en tilskudsordning for biogas blevet forsinket, fordi den foreslåede tilskudsordning giver problemer med EU.

Kun fordel for landbrug

Både miljøorganisationerne og oppositionen var kritiske over for ’Grøn vækst’. Og de er skuffede i dag.

Vi havde forventet et parallelt løb i de to ben, som ’Grøn vækst’ bygger på – vækstinitiativer for landbruget og tiltag for natur og miljø. I stedet er alt det, der skal gavne landbrugets vækstvilkår, blevet gennemført siger præsident for Danmarks Naturfredningsforening Ella Maria Bisschop-Larsen til Politiken.

Socialdemokraternes miljøordfører, Mette Gjerskov, er på samme linje:

Den balance, regeringen trods alt søgte i den oprindelige pakke, er tippet helt over til forureneren, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevareminister Henrik Høegh (V) nægter, at han har skabt en gavebod:

- Hvis du har fulgt lidt med i landbrugets kommentarer, så er der vist ikke nogen af dem, der har følt det som en gaveregn i 2010, siger han til Politiken.