Økologisk Landsforening, Den Danske Dyrlægeforening, Landbrug & Fødevarer og Veterinærmedicinsk Industriforening klager nu over ikke at være blevet hørt om det danske indspil til EU-forordningen for veterinære lægemidler, skriver Økologisk Landsforening.

Sundheds- og Ældreministeriet modarbejder, ifølge Økologisk Landsforening, ønsket om, at dyrlæger skal kunne udlevere afmålte mængder medicin - et ønske der skal give en mere ansvarlig medicinudlevering og spare det økologiske landbrug for unødige udgifter til medicin på omkring en million kroner om året.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brev til ministre

Nu har organisationerne sendt et brev til sundhedsminister Ellen Trane Nørby og fødevareminister Esben Lunde Larsen for at gøre opmærksom på, at Sundheds- og Ældreministeriet efter organisationernes opfattelse har indgået i forhandlinger om en ny EU-forordning om veterinære lægemidler i modstrid med danske parlamentariske ønsker.

- Ingen af os er blevet hørt om forordningen, siden vi sendte et brev sidste forår. Sundheds- og Ældreministeriet har modsat sig, at dyrlæger skal kunne udlevere afmålte dosis medicin og modsat sig, at dyrlæger kan bryde pakninger uden fremstillertilladelse - hvilket ellers er normal praksis i mange andre lande, og hvilket alle berørte interessenter i Danmark bakker op om. Det er desuden vores opfattelse, at der er politisk opbakning til at tilvejebringe denne mulighed i Danmark. Ministeriet har forhandlet uden at indhente politisk mandat til deres deltagelse i de tekniske rådsarbejdsgruppemøder, Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Smider medicin væk

Økologisk Landsforening og de øvrige organisationer ønsker at gøre op med en praksis, hvor store mængder medicin sendes ud til dyreholdere, fordi pakningerne er alt for store, og dyrlægerne ikke må bryde pakningerne og udlevere den afmålte dosis.

- I dag smider økologer medicin væk for op mod en million kroner pr. år, fordi de får udleveret mellem to og flere 100 gange så meget, som de skal bruge, hvis de har et sygt dyr. I økologisk svinehold er det 70 procent af betalingen for medicin, der går til medicin, der skal bortskaffes. Dette skøn er i foråret fremsendt til Miljø- og Fødevareministeriet, skriver de fire organisationer i brevet til ministeren.

Rammer også hobbyproducenter

Også alle mindre landmænd, hobbyproducenter, hesteejere og kæledyrsejere står, ifølge Økologisk Landsforening, med problemet. Hobbyholdere med fjerkræ og fugle får i nogen tilfælde udleveret mere end 1000 gange for meget medicin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De danske regler er ikke kun en unødig økonomisk byrde for landmændene, der er også tale om uansvarlig ressourceforvaltning og risiko for overtrædelse på grund af for sen bortskaffelse. Forholdet frister også til omgåelse af reglerne, hvor det kan optræde, at dyreejere beholder den resterende medicin for selv at forvalte denne, eller sælge den til andre dyreejere, skriver organisationerne.

- Det er vigtigt for os, at Sundheds- og Ældreministeriet får indarbejdet en tekst i forordningen, så det er tydeligt og klart, at dyrlæger kan udlevere afmålt dosis. Vi har ventet længe nok på en løsning, den skal skaffes nu. Vi har efterspurgt det i små 10 år og er indtil videre blevet holdt hen. Nu kan vi ikke vente længere, siger Per Kølster.