- Vi forholder os til realiteterne. Og de er, at en stor del af de tiloversblevne bygninger intet er værd. Derfor er det ikke et problem for os, at de fjernes - tværtimod vil det mange gange gøre ejendommen mere værd?.

Denne klare melding kommer fra vicedirektør Poul Erik Jørgensen, Nykredit. Han finder det et glimrende initiativ at gennemføre en sanering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I et stort antal tilfælde er det en omkostning at have bygningerne stående, fordi de jo kræver et vist minimum af vedligehold. Og det er der ingen grund til, hvis de er nedskrevet til 0, og der ikke er udsigt til, at de kommer i brug igen. En fjernelse af dem vil også gøre generations- eller ejerskifte lettere?, siger Poul Erik Jørgensen.

Hos kreditforeningen bygger prissætningen af et landbrug på, hvad en køber vil give for ejendommen. Og han vil typisk have alt overflødigt væk - måske med undtagelse af enkelte, bevaringsværdige bygninger, som bidrager til en helhed.

Det mister kreditforeningen intet ved:

- Bygninger der ikke bruges, har ingen værdi - det har normalt kun bygninger, der indgår i driften, fastslår Poul Erik Jørgensen.

Han peger på, at en oprydning samtidig er et løft til de bygninger, der står tilbage.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Og som landbrugets og landdistrikternes største finansieringskilde er vi stærkt interesserede i velfungerende landdistrikter, der ikke skæmmes af ruiner. Bygninger skal bruges, mener Poul Erik Jørgensen.

Han ser ideen med at afprøve modeller for sanering i en enkelt kommune som helt rigtig.

- Så bliver overvejelser, metoder og værktøjer prøvet af, inden de bliver bredt ud over hele landet. Derfor er vores lokale landbrugskundechef også en engageret deltager i arbejdet, konstaterer Poul Erik Jørgensen.