Bayer CropScience er gået ind i kampen for at bekæmpe afdrift af støv fra bejdsemidler i forbindelse med såning af eksempelvis majs.

Helt konkret har Bayer CropSciense arbejdet med løsningsforslag til blandt andet pneumatiske såmaskiner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baggrunden for, at Bayer CropScience kaster sig over udviklingen af udstyr til maskinindustrien er, at selskabet tror, at applikationsteknologien kan forbedres meget, og derfor har selskabet kastet betydelige ressourcer ind i udviklingen af tekniske løsninger til landbrugsmaskiner.

Luften forurenes

Et af de meget konkrete resultater af dette udviklingsarbejde er systemet SweepAir, som ifølge Bayer CropScience kan reducere støvafdriften med tæt på 100 procent.

- Sådan en såmaskine som denne arbejder med vakuum og producerer typisk mellem 400 og 600 kubikmeter luft i timen, og hvis vi ikke tager forholdsregler, så forurener vi luften, siger Björn Schwenninger fra Bayer CropScience.

BayerCropScience har også udviklet en coating til majskernerne, som kan reducere støvet betydeligt.

Og en kendt teknisk løsning er at montere en såkaldt defelktor, som reducerer luftens hastighed, så luften og støvet ikke hvirvles så langt omkring, men sendes ud tæt på jordoverfladen. Det giver ifølge Björn Schwenninger 90 procent støvreduktion i luften, men der ligger stadig støv på jordoverfladen og kan drive videre med vinden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Luften centrifugeres

Bayer CropSciences kan med SweepAir opnå næsten 100 procent støvreduktion. Systemet består af en form for centrifuge, som luften sendes igennem, så støvet kan udskilles og ledes ned i bunden af sårillen sammen med majskernerne. Det betyder ifølge Björn Schwenninger, at luften, som udskilles fra såmaskinen bliver helt ren.

- Vi opnår i hvert fald 99 procent støvreduktion, konstaterer han.

Prototypen er den eneste maskine, som Bayer CropScience har udviklet, og der skal stadig justeres på konstruktionen. Men den er allerede testet i praksis hos en maskinstation, som i år har sået mere end 60 hektar med maskinen. Og derfor konstaterer Björn Schwenninger også, at systemet fungerer stabilt.

Bayer CropScience er da også allerede i kontakt med flere maskinproducenter, som er interesserede i teknologien.

Krav truer

- Vi mener, at det er vigtigt, at vi agerer proaktivt, for der kan hurtigt komme myndighedskrav på dette område, af hensyn til både miljø og chauffører, siger Björn Schwenninger og nævner, at der allerede i nogle lande er krav om deflektor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Maskinproducenterne er da også interesserede. Men de vil selvfølgelig gerne konstatere en efterspørgsel fra landmændene, inden de investerer i yderligere udvikling, tilføjer han.