Et nyt projekt, støttet af GUDP, Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram, er sat i søen for at udvikle en ny kraftfoderpille, der skal bygge bro i overgangen mellem mælk og det vanlige kraftfoder til kalve. Det oplyser Miljø- og Fødevarerministeriet.

Unikt projekt

Landbrugs- og Fiskeristyrelsens støtteordning, GUDP, har givet 3,4 millioner kroner til projektet. Hvert år uddeler GUDP penge til projekter, som arbejder med bæredygtige løsninger på problemer i fødevaresektoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Projektet er et samspil mellem produktudviklere, sundhedsrådgivere, kalveproducenter og specialister inden for E-vitamin og kemien bag. Håbet er, at de mange forskellige kompetencer bliver inddraget, så man finder en optimal løsning for foder- og kalveproducenter. Med i samarbejdet er Vitfoss, Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, Slagtekalverådgivning Aps og Aarhus Universitet, AU-Foulum.

Mælk til kraftfoder

I overgangen mellem mælkefodring og kraftfoderfodring handler det om at sikre kalvenes immunforsvar. Det gør man ved at sørge for en bedre vitamintildeling inden fravænning. Formålet med projektet er at udvikle et E-vitaminprodukt, der indeholder stabiliseret, naturligt E-vitamin med en høj optagelse fra tyndtarmen.

Optimalt immunforsvar

Udover overgangen i foder flyttes kalvene typisk til et nyt staldsystem og blandes med kalve fra andre grupper og besætninger. I praksis betyder det, at nyfravænnede kalve ofte bliver syge, æder og vokser for lidt og ender med at skulle behandles med antibiotika på grund af infektioner.

Det giver også en større risiko for antibiotikaresistente bakterier, øgede udgifter og stor risiko for produktionstab for kalveproducenterne.